Kışın gelmesi ve sıcaklıkların düşmesiyle birlikte hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Okullarda hastalığın çocuklar arasında yayılması devam ediyor. Uzman doktorlar böylece hastalıklara yakalanmamak ve her şeyden önce bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ev yapımı yoğurdun öneminin altını çiziyor.

Hafif bir kış sebzesi: Pazı Yemeği Hafif bir kış sebzesi: Pazı Yemeği



Hem yetişkinlerin hem de çocukların favorisi olan yoğurt, sağlığa pek çok faydası nedeniyle süper besin olarak kabul ediliyor. Yoğurt besin açısından zengindir. İnanılmaz bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca B kompleks vitaminleri, fosfor, potasyum ve magnezyum içerir. Metabolizmayı geliştirir ve tokluk hissi sağlar.

Sütün bakteriyel fermantasyonundan elde edilen, ona faydalı özellikler kazandıran tam da bu işlemdir. Yoğurt üretiminde Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi probiyotikler kullanılmaktadır. Sütü fermente ederler ve sütte bulunan laktozu laktik asite dönüştürürler. Bu şekilde üretilen laktik asit, süt proteinlerini pıhtılaştırarak ona koyu bir kıvam ve acı bir tat verir.


TAŞ  GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?

Tavayı ateşe yerleştirin. Sütü orta ateşte tahta kaşık yardımıyla havalandırarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak 6-8 dakika kaynatın. Kaynamaya başlayıp süt kabarmaya başlayınca ateşi kısın ve 10 dakika daha kaynamaya bırakın.

Daha sonra ocaktan alıp oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Bu aşama yoğurt fermantasyonunda en önemli aşamadır. Çünkü eğer doğru sıcaklığa ulaşamazsanız yoğurdu fermente etmek zor olacaktır.

Termometreniz varsa 42 ile 45 derece arasını gördüğünüzde hemen mayayı ekleyin. Ancak termometreniz yoksa küçük parmağınızı yavaşça sütün kenarına batırın.

Parmaklarınızı yakmayacak, ne tam soğuk ne de tam sıcak bir sıcaklık hissediyorsanız demleme zamanı gelmiş demektir. Maya miktarını 1 litre süte 1 yemek kaşığı (bir tepeleme yemek kaşığı) maya olarak düşünebilirsiniz. Mayayı bir kaseye alıp üzerine biraz süt ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Daha sonra bu karışımı süte ekleyip karıştırmaya devam edin. Özellikle dökme demir veya emaye tavalarda fermente edilen yoğurtların daha uzun süre dayanacağını lütfen unutmayın. Ayrıca yoğurdu mayalarken kullandığınız mayanın taze olmasına, asidik olmamasına ve koyu kıvamda olmasına dikkat edin.

Ev yapımı yoğurt yaparken yapılan en büyük hata yoğurt kavanozunun kapağını kapatmaktır. Hemen nedenini açıklayalım. Buharlaşan su damlacıkları tekrar yoğurdun içine düştüğü için yoğurt hiç tutmayabilir veya sulu bir kıvam alabilir.

Bu nedenle mayayı ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatmayın. Tencereyi bir süzgeç veya kevgir ile kapatın ve temiz bir beze sarın. Yoğurtunuzu hareket ettirmeden mayalanmasını sağlayın. Mayalana yoğurdunu hemen tüketmeyin, buzdolabında 1 gün bekletin ki koyulaşsın ve iyice saklansın. İşte sert yoğurdunuz hazır.

Kaynak: KARAR