Belirtiler kanser evresi ilerledikçe ortaya çıkar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Onaylı randevu dönemi başlıyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Onaylı randevu dönemi başlıyor


Rahim ağzı kanseri, az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanser olmasına rağmen, tarama ve aşılar sayesinde gelişmiş ülkelerde en sık görülen üçüncü jinekolojik kanserdir. çizgi boyunca düştü. Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde semptomlar genellikle belirgin değildir. Ancak hastalık ilerledikçe aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

• Menopozdan sonra veya cinsel ilişki sırasında kanama
• Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık
• Pelvik bölgede kalıcı veya geçici ağrı
• Kötü kokulu, kanlı veya renkli vajinal akıntı

Rutin jinekolojik muayene ve tarama testlerini yaptırmayan kadınlar sıklıkla anormal kanama ve kötü kokulu akıntı şikayetiyle doktora başvurmakta ve ne yazık ki rahim ağzı kanseri ileri evrede tespit edilmektedir. İlerlemiş hastalıkta büyük cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavileri gerekir ve bu süreç hastalar için çoğu zaman oldukça yorucudur. Hastalığın evresi ilerledikçe tekrarlama riski de artar. Bu nedenle her kanser türünde olduğu gibi tarama testleri ve erken teşhis büyük önem taşıyor.

Tarama testleri büyük önem taşıyor

Rahim ağzı kanseri taramasında 30 yaşına kadar her 3 yılda bir, 21 yaşından sonra veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlanarak Pap testi, (HPV) yüksek risk taşıyan kişilere ise Pap testi ve Human Papillomavirus DNA testi önerilmektedir. 30 yaşından itibaren 5 yılda bir önerilir. Bu tarama testlerinin amacı kanser öncesi CIN2 ve CIN3 lezyonlarını tespit edip LEEP veya konizasyon adı verilen bir işlemle rahim ağzını çıkararak bu lezyonları kansere dönüşmeden kontrol altına almak ve böylece kanseri önlemektir. Ülkemizde bu tarama testi aile hekimleri, Kanser Erken Teşhis Eğitim ve Teşhis Merkezi (KETEM) ve toplum sağlığı merkezleri tarafından yaygın olarak yapılmaktadır. Bu nedenle birçok kadın kanser öncesi aşamada tespit edilip tedavi edilmektedir.

HPV aşıları kanser riskini azaltmada etkili rol oynuyor


Rahim ağzı kanserini önlemenin ikinci önemli aracı HPV aşılarıdır. HPV aşıları özellikle rahim ağzı kanseri riskinin azaltılmasında etkili bir rol oynamaktadır. Çünkü rahim ağzı kanserinin büyük bir kısmı HPV enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişmektedir. Ülkemizde HPV aşısı 9 kez uygulanmaktadır. Birçok ülkede normal aşılama programına dahil edilen bu aşı, ülkemizde ne yazık ki normal aşılama programına dahil edilmiyor. 9-26 yaş arası tüm kız/kadın ve erkeklere önerilir. 15 yaşına kadar olan çocuklarda 2 doz önerilirken, 15 yaş ve üzeri çocuklarda toplamda 3 doz yapılması gerekmektedir. Tıbbın temel görevlerinden biri hastalıkları ortaya çıkmadan önlemektir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri taraması ve HPV aşısı yapılmalıdır.

Kaynak: MEMORİAL