İsrail, Gazze'deki Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdi İsrail, Gazze'deki Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdi

Latin Amerika'nın en fakir ülkesi Haiti'de şiddet son yıllarda daha da kötüleşti. Başbakan Ariel Henry'yi devirmek isteyen çeteler başkent Port-au-Prince'in yüzde 80'ini kontrol ediyor. Port-au-Prince'te silahlı çeteler şehrin ana hapishanesine baskın düzenledi ve binlerce mahkumu serbest bıraktı.

BBC News'e rapor veren Haitili bir gazeteci, tutuklu bulunan yaklaşık 4.000 kişinin çoğunun kaçtığını söyledi. Hapsedilenler arasında 2021 yılında Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'a düzenlenen suikastla suçlanan çete üyeleri de vardı. En son şiddet dalgası geçen perşembe günü Başbakan'ın Haiti'de Kenya liderliğindeki uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını görüşmek üzere Nairobi'ye gitmesiyle başladı. "Barbekü" lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier, başbakanı devirmek için koordineli bir saldırı yapılacağını duyurdu.

Port-au-Prince'teki bazı katliamların sorumlusu olduğuna inanılan polis memuru Cherezier, "Başkent ve çevresindeki silahlı gruplar olarak hepimiz bir aradayız" dedi. Son saldırılarda dört Haitili polis memuru öldü, beşi de yaralandı. Haiti'deki Fransız büyükelçiliği insanlardan başkent bölgesine seyahat etmemelerini istedi.

Cezaevi'nde çalışan bir gönüllü, aralarında Başkan Moise suikastı nedeniyle hapsedilen eski Kolombiyalı askerlerin de bulunduğu 99 mahkumun, çapraz ateşte ölme korkusuyla cezaevinde kalmayı tercih ettiğini duyurdu. Haiti'de şiddet, Başkan Moise'un öldürülmesinden bu yana yoğunlaştı. Kimse Moise'un yerini almadı ve 2016'dan bu yana seçim yapılmadı.

Siyasi görüş birliğine göre ancak 7 Şubat'ta seçilen Başbakan Henry görevi bırakacak ve seçim yapılacak. Ama bunların hiçbiri olmadı.

Kaynak: karar