İsrail Türkiye'yle serbest ticaret anlaşmasını feshetti! İsrail Türkiye'yle serbest ticaret anlaşmasını feshetti!

Alaska'da bir kutup ayısı kuş gribinden öldü. Alaska Çevre Koruma Dairesi kutup ayısının ölümünü doğruladı.


The Guardian gazetesinin haberine göre Alaska eyaleti veteriner hekimi Dr. Bob Gerlach, 2021 yılında başlayan yeni kuş gribi salgını nedeniyle dünyada ilk kez bir kutup ayısının hayatını kaybettiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu, ilk kutup ayısıdır. Ayı vakası her yerde rapor edildi."


Kutup ayısı, virüsün son türünün Kuzey Amerika'da tespit edilmesinden yaklaşık iki ay sonra, Alaska'nın en kuzeydeki topluluklarından biri olan Utqiagvik yakınlarında ölü bulundu.

Dr. Gerlach, kutup ayısının muhtemelen hastalığı taşıyan ölü kuşları yediğini söyledi. Gerlach, daha az sayıda insanın bulunduğu uzak bölgelerde bulundukları için daha fazla ayının hastalıktan ölmüş olabileceğini söyledi.

Son üç yılda dünya çapında milyonlarca yabani kuşu ve kara ve kahverengi ayılar da dahil olmak üzere binlerce memeliyi öldürdüğüne inanılan virüs hakkında konuşan East Anglia Koruma Biyolojisi Profesörü Diana Bell Üniversitesi'nden kel kartal ve tilkilerin Geçtiğimiz aylarda kuş gribinden ölenler de vardı: "Antarktika'daydı, şimdi Kuzey Kutup Dairesi'nin üst bölgelerindeki memeliler... Bu korkunç bir şey. Ancak şaşırmadım; Son yıllarda ölü memelilerin listesi muazzam boyutlara ulaştı. "O kadar çok yırtıcı memeliyi ve çöpçüyü öldürdü ki artık sadece bir kümes hayvanı hastalığı değil" dedi.

Antarktika bölgesinde bilinen ilk H5N1 vakaları Ekim 2023'te Kuş Adası'ndaki Brown Skua deniz kuşları arasında tespit edildi. İki ay sonra yüzlerce fok ölü bulundu.

Kutup ayıları, öncelikle deniz buzunun kaybı nedeniyle, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Nesli Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesi'nde "savunmasız" olarak listeleniyor.

Kaynak: KARAR