Manisa Kula'da Yangın: 2 Ev ve 1 İş Yeri Küle Döndü Manisa Kula'da Yangın: 2 Ev ve 1 İş Yeri Küle Döndü

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın katıldığı Axiom-3 uzay görevi resmen başladı. Gezeravcı'yı SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye oturtacak Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden TSİ 00.49'da başarıyla fırlatıldı.

Fırlatmanın ardından mürettebat dünyayla iletişim kurarak konuşmalar yaptı.

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın ilk sözleri şöyle oldu:

Bu ana, Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için ilk Türk'ün uzaya çıktığı büyük Atamızın sözleriyle başlamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yukarıda sözü edilen dehası... Gelecek cennettir!

Gezeravcı, 36 saatlik uzay yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak. Gezeravcı, 14 gün sürecek gezide üniversiteler ve araştırma enstitülerinin hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

UZAYDA YAPACAĞI DENEYLERDEN BAZILAR ŞÖYLE:

UYNA'nın yeni nesil uzay alaşımları deneyi, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine yönelik yeni nesil malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayacak. GMETAL Yer çekiminin kimyasal olarak inert koşullarda etkisi incelenecek ve uzay aracı tahrik sistemleri daha verimli hale getirilecek. Hedefleri EXPERT uzay görevleri için mikroalg bazlı yaşam destek birimleri geliştirmektir. Hedefleri TÜBİTAK MAM ile birlikte yaşam destek sistemi geliştirmek. Antarktika ve ılıman mikroalglerin uzaydaki büyümesine ilişkin veriler ALGALSPACE ile karşılaştırılarak literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına ilişkin bir çalışma gerçekleştirilecek. OKSİJEN DOYGUNLUĞU Amacı, yapay zeka desteğiyle sağlanan havanın oksijen seviyesini hesaplayarak, düşük yer çekiminden kaynaklanan farklılıkları ve rahatsızlıkları tespit etmektir.

ERTELENDİ

ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden dün gece saat 01:11'de (CET) yapılması planlanan fırlatma, ekiplerin fırlatma öncesi kontrolleri tamamlamasına ve araçta veri analizi yapmasına olanak sağlamak için bugüne ertelendi. Fırlatmanın, Dragon uzay aracının Dünya'ya inişi sırasında açtığı paraşütlerdeki sorun nedeniyle meydana geldiği iddia ediliyor. Gezeravcı'nın "görev uzmanı" olduğu 4 kişilik ekibin diğer isimleri ise Michael López-Alegría, Walter Villadei ve Marcus Wandt olarak açıklandı.

Kaynak: HÜRRiYET