TBMM Dışişleri Komisyonu'nun 16 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştireceği toplantıda, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasıyla ilgili önemli bir adım atılacak. Bu toplantıda, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığındaki komisyon, İsveç'in NATO üyeliği için gerekli olan protokolün onaylanmasının uygun bulunup bulunmadığını değerlendirecek.

Önerilen kanun teklifinde, Finlandiya'nın NATO'ya katılımının Türkiye tarafından onaylandığı ve bu ülkenin 4 Nisan 2023 tarihinde NATO'ya resmi olarak katıldığı hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda, İsveç'in Üçlü Muhtıra kaynaklı taahhütlerini yerine getirme durumu ele alınmıştır. İsveç'in, Daimi Ortak Mekanizma'nın 14 Haziran ve 6 Temmuz 2023 tarihlerindeki dördüncü ve beşinci toplantılarında taahhütlerini gözden geçirdiği belirtilmiştir.

Son toplantıda İsveç'in, Üçlü Muhtıra'daki taahhütlerini uygulamak için bir yol haritası sunma, bakan seviyesinde ikili düzeyde bir güvenlik iş birliği mekanizması oluşturma ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini güçlü bir şekilde destekleme taahhüdünde bulunduğu ifade edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin, Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli bir katkı sağlayacağına inanılmıştır.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ ERDOĞAN'I HEDEF ALDI İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ ERDOĞAN'I HEDEF ALDI

Bu gelişmeler, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin ve NATO'ya üyelik süreçlerinin önemli bir aşamasını temsil etmektedir.(Haberler.com)

Editör: Haber Merkezi