Japonya'da hızla yayılan ve henüz sebebi tam olarak belirlenemeyen Strep A enfeksiyonu, bazı hastalarda ölüme neden olmasıyla ülkede endişeye yol açıyor. Peki, Strep A enfeksiyonu nedir ve belirtileri nelerdir?

Strep A Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Bilimsel adı "Streptococcus pyogenes" olan Strep A, genellikle hafif boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarına da yol açabilen bu bakteri, solunum yolu enfeksiyonlarına da sebep olabilir. Hastalığın hafif seyrettiği durumlarda, diğer boğaz enfeksiyonları ile karışabilir. Ancak ilerleyen vakalarda ciddi sağlık sorunlarına ve hatta organ yetmezliğine neden olabilir.

DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük

Japonya'da Strep A Vakaları ve Ölümler

Japonya'da yetkililerin nedenini belirlemekte zorlandığı Strep A enfeksiyonu, 2024 yılının ilk iki ayında 378 vakada görüldü. Ülkenin 45 vilayetinde görülen bu enfeksiyon, geçen yıl 941 vaka ile karşılaştırıldığında artış gösteriyor. Bu salgın özellikle 30 yaşın üzerindeki bireylerde ciddi rahatsızlıklara ve ölüme neden olabiliyor. 2023 yılında tanısı konulan 50 yaşın altındaki 65 kişiden üçte biri hayatını kaybetti. Virüsün görüldüğü 45 kentte ise 21 kişi yaşamını yitirdi.

Strep A Enfeksiyonu ve Covid-19 Salgını İlişkisi

Strep A enfeksiyonunun neden hızla yayıldığı konusu henüz net değil. Bazı uzmanlar, bu durumun Covid-19 salgını sırasında alınan kısıtlamalar ve önlemlerle ilişkili olabileceğini düşünüyor

Kaynak: ajans haber