Kalp hastalıkları dünyada ve ülkemizde en yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Genetik yatkınlığı olan kişilerde ve erkeklerde daha sık görülen kalp hastalıkları, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı kilo, stres, şeker hastalığı, alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. Her yaşta benimsenebilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve bilinçli yaklaşımlarla kendinizi kalp hastalıklarından korumanız büyük önem taşıyor. Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Demir, kalbi destekleyen 10 önemli alışkanlık hakkında bilgiler paylaştı.

Ani kalp krizini tetikleyebilecek yüksek stresten kaçınılmalıdır.

Adrenalin ve hormon düzeylerini artıran stres, kan sıvısının yapısını değiştirebilir ve damarlarda pıhtı oluşturabilir. Strese bağlı kalp ritim bozukluğu, kalbin normal fonksiyonundan çok daha hızlı veya daha yavaş atması sonucu ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, bayılma, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerle doktora gelen kişiler, kalp ve kalp damar damarlarının aşırı daralması ve stres nedeniyle nabızda artma veya azalma nedeniyle kalp krizi geçirebilirler. Ani aritmi atakları durumunda kişilerin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.

Zengin bir antioksidan kaynağı olan ceviz tüketilmelidir

Yararlı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin olan cevizin kalbe faydalı olduğu biliniyor. Her iklim koşulunda üretilebilen ceviz, dünyada Çin ve ABD'den sonra Türkiye'de de üretiliyor. Kan dolaşımını düzenleyerek, kan damarlarının çalışmasını sağlayarak ve atardamarlarda plak oluşumunu engelleyerek iltihabı azaltabilir. Kuruyemiş tüketenlerde kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeylerinde azalma görülebilmektedir. Kan şekerini düzenleyen ceviz, beslenmeyi ve diyabeti kontrol edebiliyor.

Azaltılması gereken yiyecekler

Kalp sağlığını korumak ve her zaman sağlıklı bir kalp atışına sahip olmak için günlük hayatta tüketilmemesi gereken veya mümkün olduğunca kaçınılması gereken yiyecek ve içecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Doymuş yağlar (kola yağları, tereyağı, margarinler, yağda kızartılmış yiyecekler, yağda ızgara ve pişmiş ürünler)
  • Marketlerde satılan tavuk suyu ve et suyuyla hazırlanan leziz et suları
  • Bütün etler (sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk veya hindi derisi)
  • Yağlı yiyecekler (krema, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar)
  • Alkollü ürünler
  • Marketlerde satılan asitli ve asitsiz meşrubatlar, hazır meyve suları
  • Tüketime hazır gıda ürünleri (genellikle bilinmeyen içerikler)


Günlük yürüyüşler yaparak kilo verme sürecini hızlandırın

Kalp sağlığını korumak isteyen ve kalp rahatsızlığı çeken kişiler, günde yarım saat tempolu yürüyüş yaparak diyabet, kolesterol, insülin direnci ve yüksek tansiyonu azaltabilirler. Yürüyerek kilo veren kişiler egzersiz planları oluşturarak yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlıyor. Araştırmalar, günlük yürüyüş yapan, sağlıklı spor aktivitelerini eğlenceli ve yorucu olmayan bir rutine dönüştüren kişilerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin ortadan kaldırılabileceğini ortaya koyabiliyor. Kurumsal yaşam, hareketsiz yaşamı normalleştirerek bazı kişilerin günlük rutinlerinde yürümeyi ve tamamen masa başında çalışmayı unutmasına neden oluyor. Yürümeden önce hafif ve sağlıklı besinler tüketmek oldukça faydalı olacaktır.

Sağlıklı bir kalp için bu 10 unsura dikkat edin

Kalp sağlığınızı korumak ve daha rahat bir yaşam sürmek için alışkanlık haline gelmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor

  • Belirli rutinleri ihmal etmeden kalp kontrollerini gerçekleştirin,
  • Egzersiz yaparak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için yürüyüşü atlamayın,
  • Tansiyonunuzu, kan şekerinizi ve stresinizi kontrol altında tutun
  • Beslenmenizi düzenleyip sağlıklı besinlerin tüketilmesini sağlayın, fazla kilolardan kurtulmaya çalışın ve ideal kilonuza ulaşmayı hedefleyin.
  • Günlük su tüketiminize dikkat etmeniz ve faydalı maden sularını tüketmeniz oldukça sağlıklı ve kalbinize faydalı olabilir.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları en aza indirin veya bırakın
  • Yağlı yiyecekler ve kırmızı sakatatları tüketmeyin ve bu yiyeceklerle hazırlanan içecekleri hayatımızdan mümkün olduğunca uzak tutun.
  • Kalp sağlığımız için karaciğer yağlanmasına neden olan hazır işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçının.
  • Mevsim meyve ve sebzelerini tüketin, yemeklerinizde zeytinyağını tercih edin, yağ açısından zengin balık tüketin.
  • Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan kaçının veya önlem alın. Bağışıklık sisteminizi bozabilecek hastalıklardan ve virüslerden kendinizi korumanın yollarını belirleyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kaynak: MEMORİAL