42 sene önce Ağrı’nın Eleşkirt ilçesine görülen o taş tüm herkesin dilinde. Fırat Üniversitesi'ne gönderilen göktaşının detaylı araştırılması tamamlanırken dünyada çok nadir bir taş olduğu ortaya çıktı. İçerisinde olan metal elementler bakımından fazlaca değerli olduğu kesinleşen taş Akyumak Köyü kırsalında görüldü. 2 Ağustos 1981 tarihinde düşen göktaşının köylülerin bildirilmesi üzerine Elazığ'a gönderilen bir ekip tarafından inceleme başlatıldı. İşte tüm detaylar…

Türkiye'nin en iyi 10 lisesi açıklandı: İlk sırada hangi okul var? Türkiye'nin en iyi 10 lisesi açıklandı: İlk sırada hangi okul var?

18 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA MADEN


Bulunan taşa ait küçük bir parça maden tetkik arama genel müdürlüğüne teslim edilirken göktaşının18 kiloğram ağırlığında olan en iri parçası ise FÜ jeoloji Mühendisliği bölümünde muhafaza edilmeye başlandı.Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz 2 Eylül akşamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı Şehirlerden görülen parlak ışığın meteordan kaynaklandığını belirlerken ileri metotlardan güncel verilere ulaşılarak Akyumak kırsalına ulaştırılan göktaşının incelemede olduğunu söyledi.

42 yıl önce gerçekleştirilen ilk araştırma kapsamında meteoroidin gelişmiş indüktif eşleşmiş plazma kütlesi spektrometresi (ICP-MS) cihazıyla araştırdığı belirtildi. Yapılan incelemede meteoroidin içerisinde element ve izotopların olduğu ortaya çıktı.


DEMİR VE NİKEL'DEN OLUŞUYOR


42 yıl önce düşen göktaşının bilimsel açıdan oldukça değerli olduğunu söyleyen Şaşmaz, taşın mineralojik ve jeokimyasal bulgularının ortaya koyulması isteğiyle uluslararası dergilerde yayımlanarak çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi. Demir ve nikel alaşımlı bir meteoroid bulunduğunu belirten Şaşmaz, asteroit kuşağı içerisinde özellikle ağır ve kıymetli metallerin fazlaca olabileceği bir bölgeden düştüğünü söyledi. Taşın içerisinde %69 civarında Demir %5 ile 7 arasında nikel, krom ve kobalt içeriğinin bulunduğunu dile getiren Şaşmaz, kıymetli bir meteoroit diyerek açıklamalarını sürdürdü. Dünyanın iç çekirdeği ile alakalı emsal bilgiler sunduğunu ifade Şaşmaz, “Bunun bir parçası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün doğa tarihi müzesinde saklanıyor. Yine bir benzerini Viyana Müzesi`nde görmüştüm. Dünyada ender görülen meteoritlerden biri ve oldukça kıymetli." dedi.(karar)

Editör: Haber Merkezi