İstanbul'a müjde... Son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü İstanbul'a müjde... Son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü

Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde 6 ve daha büyük büyüklükte deprem olması durumunda tsunami riskinin bulunduğunu belirterek, vatandaşların ve yerel yönetimlerin hazırlıklı olması durumunda can kaybının önlenebileceğini ancak ev ve işyerlerinde maddi hasarların önlenebileceğini söylüyor. 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin birinci yıl dönümünde AFAD'da bir araya gelen bilim insanları, çalışmalarını anlattı. Bilgilendirme toplantılarına AFAD Sismik ve Risk Azaltma Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'ın yanı sıra; Üniversitelerden sismik bilimi, jeoloji ve inşaat gibi alanlardaki akademisyenler katıldı.

“KIYILARDA TSUNAMİ GÖZLEM İSTASYONLARIMIZ VAR”


Öğretmen. Dr. Orhan Tatar, olası Marmara depremine karşı AFAD'ın yaptığı çalışmaları anlattı.

Hemen hemen tüm bilim adamlarının İstanbul'da deprem olabileceğine inandığını belirten Tatar, bu depreme hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.

Marmara sahilinde tsunami riskinin bulunduğunu belirten Tatar, şöyle konuştu: “Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami yarattığını biliyoruz. Bu anlamda Marmara bölgesinde yaşanacak depremde tsunami yaşanacağını öngören çalışmalar sürüyor.

Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Yapılacak çok iş var ama bunu daha da artırmamız lazım." 

AFAD’DA HEDEF 100 BİN KURTARMA PERSONELİ

Tatar, AFAD'ın en önemli çalışmalarından birinin de 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde arama kurtarma personeli sayısını 100 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Tatar şöyle devam etti:

"Bu önemli bir hedef. AFAD'ın şu anda yaklaşık 2.300 arama kurtarma personeli bulunuyor. Yakında 3 bin kişi daha eklenince bu rakam 4.500,5 bin civarına çıkacak. Bu önemli ama devletteki sivil toplum kuruluşlarımız ve kamu kurumlarımız bünyesinde 'hazır birlik' diyebileceğimiz arama kurtarma ekiplerinin yetiştirilmesi, ekipmanlarının hazırlanması büyük önem taşıyor."

(karar)

Kaynak: karar