Maliye Bakanı Şimşek'in Mayıs ayında enflasyonun yüzde 73'e yükseleceği öngörüsü, önümüzdeki dönemdeki maaş artışlarını etkileyecek. Bu tahminlere göre, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri temmuzda yüzde 23.5 zam alırken, memur ve memur emeklilerinin zam oranı enflasyon farkı dahil olmak üzere toplamda yüzde 18.13 olarak öngörülüyor.

Bu hesaplamalara göre, memur ve emekli kesiminin enflasyonun altında kalarak kayıplar yaşayacağı öngörülüyor. TÜFE'nin ilk 3 ayda yüzde 15.06 artmasıyla birlikte, temmuzda memur ve memur emeklilerine yapılacak olan zam oranı belirlenecek. Ancak bu zammın enflasyonun gerisinde kalması bekleniyor.

Ankara'da Kadına Yönelik Şiddet Ankara'da Kadına Yönelik Şiddet

Temmuz ayında yapılacak olan yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı da dikkate alındığında, memur ve memur emeklisine gerçekleşen enflasyonun 5.37 puan altında zam verilecek.

Önümüzdeki dönemde yeni bir seçim olmaması ve Merkez Bankası'nın ücret zamlarının gelecek enflasyona göre verilmesi yönündeki talepleri göz önünde bulundurulduğunda, memur ve memur emeklisine ilave zam yapılmasının zor olduğu görülüyor.

Kaynak: Haber Global