DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük

Dernek. Futbolcu, yoğun stresin, uzun trafik saatlerinin ve sürekli bir yere yetişme telaşının vücut ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Metropol yaşamının kişiye çok fazla stres yüklediğini kaydeden Fotbolcu, şöyle konuştu: "Özellikle sigara içen hastalarımızda bu durum kalp krizlerine, felç dediğimiz beyin hastalıklarına, felçlere ve bacak damarlarında tıkanmalara neden oluyor. "Son zamanlarda stresli şehir yaşamı, kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığını 40 yaşına kadar azalttı" dedi.

Dernek. Futbolcu, kent yaşamında doğal beslenmenin kırsal yaşama göre daha kötü olduğunu, kentte küçük yerlerde yaşayan insanları besleyen, manevi açıdan destekleyen sevgi dolu ilişkiler bulmanın mümkün olmadığını söyledi.

YOĞUN TRAFİK DE İNSANLARI STRESE SOKUYOR

Yoğun trafiğin de insanları ciddi strese soktuğunun altını çizen Fotbolcu, buna sigara da eklenince kalp krizi, felç, bacak damarlarında tıkanıklık, kangren gibi hastalıkların erken yaşlardan itibaren görülebileceğinin altını çizdi. “Şehir yaşamında stresi hafifletiyor gibi görünen bu durum aslında hastanın kısır olmasına neden oluyor.” bu onu şaşırtıyor. Bu kısır döngü çok daha genç yaşlarda ciddi hastalıklara ve kanserlere neden oluyor. Bu nedenle şehir yaşamında yaşayan, özellikle aile bireyleri, birinci derece yakınları veya kalp krizi geçirmiş, stent takmış, bypass geçirmiş, felç geçirmiş veya bacak damarlarında tıkanıklık olan yakınları olan hastalarımızın; tütünden uzak durulmalıdır” dedi.

Dernek. Fotbalcu, ailesinde diyabet öyküsü olan, sigara ve diyabet kombinasyonu olan hastaların koroner arter sorunları yaşama olasılığının çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Şehir yaşamının stresinden uzaklaşmak için düzenli spor yapmak gerektiğini belirten Fotbolcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Stresten kurtulmak için düzenli spor yapmak, yeşil ve sosyal bir ortamda açık havada yürüyüş yapmak gerekiyor. etrafımızda. Haftada 3-4 gün, yarım saat, 40 dakika, hızlı tempoda." Biraz terlemek için 5 bin veya 10 bin adım gibi düzenli egzersizler yapmak kalbimize çok iyi gelecektir. Ailemiz ve arkadaşlarımızla güzel ve zenginleştirici ilişkiler kurmak çok güzel olurdu. Doğal beslenmeyi takip etmek de çok önemlidir. Kent yaşamında hormonsuz organik gıdalara ulaşmanın, meyve ve sebzelerimizi dengeli tüketmenin ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.\"

"STENTLER BİN YILIN MUCİZESİ"

Dernek. Futbolcu, kalp hastalığının en önemli belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu anlattı.

Fotbolcu, özellikle efor sırasında göğüs kafesinde oluşan yanma, baskı ve ezici ağrının kolları ve sırtı etkileyebileceğine dikkat çekerek, bu tür ağrılar oluştuğunda hastalara girişimsel kardiyoloji uzmanına başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Koroner anjiyo ve stent işlemlerinin çoğunun kolda yapıldığını belirten Fotbolcu, “Özellikle hastanemizde bu işlemleri sedasyon ve anestezi altında gerçekleştiriyoruz. "Böylece koroner anjiyo işlemi yaptıran hastalarımız rahatlıkla anjiyo olabiliyor, stent takabiliyor ve cerrahi stres yaşamadan bu tıkanıklıklardan kurtulabiliyorlar" dedi.
Koroner anjiyografinin kamuoyunda çok az bilindiğini vurgulayan Fotbolcu, "Koldan çıkan bir kabloyla damar köküne iniyoruz, oraya kateterler aracılığıyla kendimizi kalbin damarlarına sokup opak maddeyi enjekte ediyoruz. Bu sayede kalp damarlarının içini net bir şekilde görüyoruz. Koroner anjiyografi, kalbin damarlarında ne kadar darlık bulunduğunu ortaya çıkarmak için kullanılan tanısal bir testtir. Tedaviye stent takma, ilaç tedavisi veya bypass denmelidir. Stentler “1000 yıllık mucize” olarak kabul ediliyor. Artık tıkalı kalp damar hastalığı olan hastalarımızın yaklaşık %90-95'ini stentlerle tedavi edebiliyoruz."

Kaynak: HABERTÜRK