Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talepli davada red kararı çıktı Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talepli davada red kararı çıktı

Özel okul ücretlerindeki artış velileri isyan ettirdi. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı erken kayıt dönemi kaosla başladı. Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ücret artış" açıklamasını heyecanla beklerken, bakanlık Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki ücret artış formülüne dikkat çekti. Dolayısıyla yüzde 57 civarında olması gerekirken bazı okullarda bu rakamın çok üzerinde artışlar yapılması tepkilere yol açtı.

Bazı veliler ise şunları söyledi: “Artış oranları yüzde 100’ün bile üzerinde. Özellikle yemek fiyatlarının artmasının ardından ne yapacağımızı şaşırdık” dedi. Balıkesir'de bir özel okul, geçen yıl 63 bin TL'ye kayıt yaptırdığı öğrenciden bu yıl kitap, yemek ve harç karşılığında 180 bin TL talep etti. Çocuğu bu okulda okuyan bir veli şunları söyledi:

“Bu yıl harç yok. Geçen yıl bu tutarın 33 bin TL'si okul harçları içindi, şimdi 105 bin TL'yi eğitim için istiyorlar" dedi.

Bir okulun velilerine gönderilen yazıda, "Özel okul dernekleri, Bakanlıkla yaptıkları görüşmelerde, yeni dönem kayıt yenileme oranlarının en az yüzde 80 oranında artırılması gerektiğini belirterek, derneklerin bu taleplerinin yerine getirileceğine inandıklarını" ifade etti.

Olumlu uygulamaya yansıyacaktır.31 Ocak 2024'e kadar beklediğimiz artış oranı %59,40'tır. "31 Ocak'tan sonra okul harçları ve yemek için yeni fiyatlar geçerli olacak."

Bazı özel okullarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın müdahalesi olmadan yemek ücretlerinde anormal artışlar yapıldı.

Velilerden 60, 80, 100 bin TL isteyen okullar oldu. Özel okullarda yemek isteğe bağlıdır ancak zorunlu kabul edilir. Çocuklarının okulda zaten az yemek yediğini söyleyen veliler, yemek hizmetinden yararlanmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Bir ebeveyn şunları söyledi: “Çocuğu beslenme çantasıyla gönderirsek nerede yemek yiyecek? Arkadaşlarınızdan izole olacaksınız. Ancak okul kolay değil. "Yenmeyen yemeğin parasını ödemek zorundayız" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, öğrenim ücreti artışının yüzde 60'ı aştığını düşünen velilerin şikayette bulunabileceğini söyledi.

‘YÖNETMELİK NİYE VAR?’

Bu yılın okul ücretini nasıl ödeyeceğini bilmeyen bir veli, isyanını şu sözlerle dile getirdi: "2023-2024 yılı için 100.000 TL öğrenim ücreti ödedim. Ödediğim fiyata hizmetler, kitaplar, yiyecek ve kıyafetler dahil değildi. . Bu yıl üçüncü sınıfa geçebilmemiz için 190 bin TL ödememiz isteniyor ve yine bu ücrete yemek, kitap, yol ve genel giderler dahil değil. Devletin açıkladığı ve yönetmeliğe yazılan ÜFE artışı yüzde 57 + 5'lik bir eğitim tavanı olmasına rağmen okul bunun yüzde 80, hatta 90 oranında arttığını iddia ediyor.

Madem her okulun istediğini artırma hakkı var, bakanlık neden bu yönetmeliği yayınlıyor? Hukuka aykırı bir işlem yapılıyor ve kimse konuşmuyor. Yetkili kurumlarla iletişime geçmek istiyorum. Yiyecekleri, masrafları veya kitapları sınırlamazsınız. Daha sonra okulların eğitime uyguladığınız kısıtlamalara uyup uymadığını kontrol edin."

Kaynak: CUMHURİYET