Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve tütünün zararlı etkilerinin ele alındığı programda Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Erol Sezer, sigaraya karşı daha ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Türkiye ve dünya.

Hasta sokak kedisi kendi ayağıyla veterinere gitti Hasta sokak kedisi kendi ayağıyla veterinere gitti


Sezer, akciğer kanserinin neredeyse tek nedeninin sigara olduğunu belirterek, bu kanser türünün Türkiye'de hızla yayıldığını söyledi.

Sezer, akciğer kanseri tedavisinin çok pahalı ve başarı açısından sorunlu olduğunu vurguladı: "Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Yağmur gibi yağan akciğer kanseri sorunumuz var, her yıl 25 bin kişi akciğer kanserinden ölüyor.

Sigara içen bir kişinin ortalama yaşam beklentisi 15 yıldır. "Türkiye'de en çok öldüren beş kanser türü sigarayla bağlantılıdır" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Programı Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder, tütün ve tütün ürünleri fiyatlarının artmasının caydırıcı açıdan önemli olduğunu söyledi.

Ergüder, Türkiye'de sigara fiyatlarının diğer ülkelere göre düşük seviyelerde kaldığını belirterek, Türkiye'nin şu anda sigaranın en çok içildiği ülkeler arasında yer aldığına işaret etti.

Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörur ve İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit de sigaranın zararlarını anlatan konuşmalar yaptı.

Müdahalelerin ardından ara veren panel katılımcılarının çoğunun sigara içmek için odadan çıktığını da belirtmek gerekiyor.

Kaynak: birgün