Seçimlere 51 gün kalırken, araştırmalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güç kaybettiği görülüyor.

Bu durum -bir araştırma için gerekli tüm bilgileri yayınlamayan- AKP’ye yakın Optimar’ın anketinde de görüldü.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’nin aktardığına göre anket 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle yapıldı. Ankette adayların oy oranıysa şöyle:

*Tayyip Erdoğan yüzde 47,4

*Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45,3

*Muharrem İnce yüzde 6,5

*Sinan Oğan yüzde 0.7

Bu tabloya göre Erdoğan ilk turda seçilemiyor. Diğer yandan uzmanlar, İnce’nin CHP tabanından oy aldığını belirtiyor. Yani İnce’nin adaylıktan çekilmesi halinde ilk turda kazanan yine Kılıçdaroğlu olabilir.

Aynı şirketin önceki anketleri

Optimar daha önceki anketlerde -sebebini açıklamadan- katılımcılara muhalefetin tüm adaylarını aynı anda soruyordu. Bu yüzden önceki şubat anketindeki tablo şöyleydi:

*Tayyip Erdoğan yüzde 43,2

*Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 13,5

*Mansur Yavaş yüzde 11,8

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Teröre destek devam ederse DEM parti kapatılabilir Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Teröre destek devam ederse DEM parti kapatılabilir

*Selahattin Demirtaş yüzde 8,8

*Ekrem İmamoğlu yüzde 7,4

Tabloya göre Erdoğan’ın oyunu bir önceki aya göre 4,2 puan arttırdığı görülüyor. Ancak deprem sonrası araştırma şirketlerinin çoğunluğu iktidara ve Erdoğan’a desteğinin azaldığını bildirmişti. Optimar, Erdoğan’daki bu artışa dair herhangi bir gerekçe sunamadı.

Diğer yandan önceki anketlerde tabloda görünmeyen Muharrem İnce’nin de yüzde 6,5 gibi bir oy oranına ulaşmasının açıklaması yapılmadı.

Editör notu: İktidara yakın olduğu bilinen Optimar tarafından yapılan bu ankette Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği’ne göre (WAPOR) bir kamuoyu araştırmasında mutlaka verilmesi gerekli aşağıdaki bilgilere ulaşılamadı:

  • Anketin kimin adına yapıldığı, kim / hangi parti / aday tarafından finanse edildiği
  • Hata payı
  • Örneklem belirleme yöntemi
  • Anket sorularının nasıl ifade edildiği
  • Anket uygulama yöntemi
  • Kararsızların nasıl dağıtıldığı

Kaynak: www.diken.com.tr

Editör: Haber Merkezi