Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik üçlü zirve önceki gün Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. Görüşmede Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı (TMR) Tümgeneral Göksel Kahya ve NATO yetkilileri de yer aldı.

Steinmeier'a  Erdoğan’dan ‘İsrail’le ticaret’ çıkışı! Steinmeier'a Erdoğan’dan ‘İsrail’le ticaret’ çıkışı!

Görüşmede basına yansıyan bir görüntüde Tümgeneral Göksel Kahya’nın masadaki boş bardakları toplaması büyük tepki çekti. Yaşananları Cumhuriyet’e değerlendiren emekli komutanlar, “İyi niyetle yapılsa bile bu davranış kabul edilemez” dedi. 

‘YÜREĞİMİZİ SIZLATTI’

1995-1998 yılları arasında TMR başkanlığı yapan Emekli Koramiral Atilla Kıyat“Gördüğümüz manzara, sivil ve muvazzaf tüm askerlerin yüreğini sızlattı” dedi. Kıyat, “Komutan bunu ev sahibi refleksiyle, iyi niyetle yapmış olsa bile bu durum kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

(Atilla Kıyat)

“Subayın diğer adı da onurdur” diyen gazetemiz yazarı, Eski Kıdemli Askeri Ateşe Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Kahya’nın bardakları toplamasına “Türk milletinin verdiği üniformayı taşıyorsan buna uygun davranacaksın. Yaşananlar utanç verici” sözleriyle tepki gösterdi.

(Ahmet Yavuz)

“Askerin niyeti ne olursa olsun, bu durum asla kabul edilemez, kimse mazeret uydurmasın” ifadelerini kullanan Yavuz, “Türk milleti seçimlerde bunu da oylayacaktır” dedi. 

‘EMRETSE YAPMAM’

“Özellikle üniforma ile temsil edilen makamlar bir nevi bayrak gibi görülüp gereğinin yapılmalı” diyen İncirlik Üssü Birleşik Müşterek Özel Görev Kuvveti (BMÖGK) koalisyon karargâhında görev yapan emekli Albay Orkun Özeller, Türk misafirperverliğinin suiistimal edilmeye çok açık olduğunun birçok örnekle görüldüğüne dikkat çekti.

(Orkun Özeller)

“Mehmetçiğin bardağını bile yıkarım” ifadelerini kullanan Özeller, “Ancak uluslararası platformda onuru şehit kanından gelen bir üniforma üzerimdeyken, cumhurbaşkanı emretse böyle bir şey yapmam” dedi. Özeller ayrıca konuya ilişkin eleştirilerin değil, bu yaşananların TSK’ye zarar vereceğini söyledi. 

KORGENERAL RÜTBELİ TÜMGENERAL 

Göksel Kahya’nın rütbesi haberlerde “Korgeneral” olarak yansıtıldı. Aslında Kahya’nın rütbesi “Tümgeneral”di. NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı rütbesinin “Korgeneral” olduğu için bu rütbeyi itibar olarak kullandığı öğrenildi.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Editör: Haber Merkezi