TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, Türk savunma sanayisinin motor ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. İnsansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler için motor ürettiklerini belirten Akşit, İHA'lar için benzinli ve dizel motor teknolojilerini geliştirdiklerini, helikopter motorlarında da ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Akşit ayrıca, Türkiye'nin eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet için iki adet 20 bin libre motor ürettiklerini ve imalatın son aşamasına geldiklerini ifade etti. TEI olarak Türkiye'nin motor ihtiyacını karşılayabilecek teknolojiye sahip olduklarını vurgulayan Akşit, insanlı uçuşta da helikopter motorlarını kullandıklarını ve TS 1400 motoru ile Gökbey helikopterine güç verdiklerini belirtti.

"UÇAK MOTORU ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ AŞAMALARA YAKLAŞILDI"

TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, yerli uçak motoru üretimi konusunda son aşamaya geldiklerini belirtirken, TF 6000 ve TF 10000 motor serilerinin tasarım döngülerini tamamladıklarını ve prototiplerinin imalatının devam ettiğini söyledi. Akşit, uçak motorları konusunda da önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade ederken, bir dahaki TEKNOFEST'te yeni bir motor serisini tanıtmayı umduklarını dile getirdi.

TEI olarak İHA, helikopter ve uçak motorları dahil olmak üzere Türkiye'nin motor ihtiyacını karşılayacak teknolojileri geliştirdiklerini vurgulayan Akşit, bu sayede ülkeye önemli bir yetenek kazandırdıklarını söyledi. Gökbey helikopteri için üretilen yerli motor testlerinin devam ettiğini belirten Akşit, sertifikasyon aşamasının tamamlanmasının ardından seri imalat için hazır olacaklarını belirtti.

MİLLİ MUHARİP UÇAĞI KAAN İÇİN YERLİ MOTOR ÜRETİMİ

TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, milli muharip uçak Kaan için uçma aşamasına geldiklerini ancak ilk uçaklarda ithal motor kullanacaklarını açıkladı. Ancak Akşit, ilk parti üretilecek uçak motorlarının tasarımı bize ait olmasa bile lisanslı olarak Türkiye'de üretilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'nin internet hızı dünya ortalamasının altında kaldı! Türkiye'nin internet hızı dünya ortalamasının altında kaldı!

T-70 Kara Şahin helikopterlerinde kullanılan motorların başarılı olduğunu ve şu anda seri üretimde olduğunu ifade eden Akşit, Kaan için de benzer bir strateji izleyeceklerini söyledi. İlk aşamada ithal motor kullanılacak olsa da, lisanslı olarak Türkiye'de üretimine geçilmesi için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

HÜRJET'TE YERLİ MOTOR KULLANIMI İÇİN ÇALIŞIYOR

TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet için de yerli motor kullanabileceklerini belirtti. TF 6000 motorunun artyakıcı versiyonu olan TF 10000'un, Hürjet'in ihtiyacına uygun olduğunu dile getiren Akşit, bu motorun iki tanesinin çift motorlu Hürjet'e fazlasıyla yeteceğini ifade etti. Şu anda Hürjet'in kullandığı tek motorun ithal olduğunu hatırlatan Akşit, TF 10000 motorunun iki tanesinin 20 bin libre olacağını ve Hürjet'te herhangi bir sorun olması durumunda çift motorlu olarak uçurabileceklerini söyledi.

Türk Yıldızları'nın uçtuğu uçakların da benzer sınıfta olduğunu belirten Akşit, TF 10000 motoru ile bu uçakları da çift motorlu olarak uçurabileceklerini dile getirdi. TEI olarak, bir sonraki TEKNOFEST'te TF 10000 motorunun komplesini tamamlayarak imalatını tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı.(karar)

Editör: Haber Merkezi