Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre, "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı" tüketiciler tarafından giderek daha fazla talep görüyor. 2022'de 333 bin 438 başvuruyla başlayan süreç, geçen yıl 385 bin 682'ye yükseldi ve bu yılın ilk çeyreğinde tüketicilerin hattı 102 bin 319 kez aradığı belirlendi.

İlk çeyrek verilerine göre, tüketicilerin en fazla şikayette bulunduğu konu başlığı ayıplı mal ve hizmetlerdi. Bu dönemde gelen başvuruların yüzde 45,6'sını oluşturan bu şikayetler, dikkat çeken bir oranla öne çıktı. Onu yüzde 18,9'la mesafeli sözleşmeler izledi.

Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla denetim çalışmalarını sürdürüyor. Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar ile piyasa gözetimi ve denetimi gibi konular öncelikli olarak ele alınıyor. Özellikle mesafeli sözleşmeler ve abonelik sözleşmeleri gibi alanlarda denetimler yoğunlaşıyor.

Geçen yıl ve bu yılın ilk üç ayında yapılan denetimler sonucunda yaklaşık 171 milyon lira idari para cezası uygulanırken, özellikle aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara karşı kesilen cezalar dikkat çekiyor. Geçen yıl 114 milyon lira olan ceza miktarı, bu yılın ilk çeyreğinde 65 milyon liraya yükseldi.

Kaynak: Karar