Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, grip ve Kovid vakaları nedeniyle hastaneler ve sağlık merkezleri aşırı kalabalık. Uzmanlar aralık ayından bu yana salgın haline gelen bir duruma ilişkin önemli uyarılarda bulunuyor. Son dönemde aynı hastada birden fazla kuvvetli virüs bulduğunu belirten Dr. Canacankatan, şöyle konuştu:

“Tedavi ettiğimiz hastalarda, Kovid-19 salgınıyla birlikte, grip dediğimiz grip virüsünü ve gribe yakalananları aynı anda görebiliyorsunuz. soğuk algınlığı, RSV (solunum sinsityal virüsü) dediğimiz viral bir hastalıktır. "Aynı hastada birden fazla güçlü virüsün ortaya çıkmasına kış triadı veya tridemi, virüs kokteyli adını vermeye başladık" dedi.

"BENZER SONUÇLAR VAR"

Kovid virüsü ile gribin birbirine çok benzer sonuçlara sahip olduğunu belirten Dr. Canacankatan, hastaların baş ağrısı ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, yorgunluk ve eklem ağrısı gibi şikayetlerinin olduğunu söyledi.

İstanbul Havalimanı'nda 'Maymun çiçeği' takibi! İstanbul Havalimanı'nda 'Maymun çiçeği' takibi!

Dr. Canacankatan, önlem alınmazsa bu virüslerin hızla yayıldığını kaydederek, "Maalesef bu virüslere maruz kalan bir birey, pinpon topu gibi aile geneline yayılarak ağır salgınlara neden olabiliyor."

'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİLMELİ'

Kovid-19, grip, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yapan Dr. Canacankatan, şu tavsiyelerde bulundu:

“C vitamininden zengin bir beslenme ve bol sıvı tüketmelisiniz. Vatandaşlarımıza özellikle limon, nane, limon gibi içecekler tüketerek dolaşımı hızlandırmalarını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmalarını öneriyoruz."

Hastalıktan korunmada maske takmanın önemine de vurgu yapan Dr. Canacankatan, burun tıkanıklığı, burun ağrısı, gözlerde sulanma, ateş, halsizlik, halsizlik gibi belirtilerle karşılaştığınızda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye etti.

İnfluenza virüsüne karşı kanıtlanmış tedavi seçeneklerinin bulunduğunu belirten Canacankatan, yatak istirahatinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, vücudun direncinin arttırılmasında ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun bağışıklık savunmasının uyarılmasında önemli rol oynadığını kaydetti.

'RİSK GRUPLARINDA AŞI ÇOK ÖNEMLİ'

Doktor, yakın gelecekte risk grubundaki vatandaşlara aşıyı ciddi şekilde önerdiğini belirtti. Canacankatan şu ifadeleri kullandı:

“Risk altındaki gruplar arasında; Özellikle 65 yaş üstü kişileri, koroner kalp hastalığı ve kalp yetmezliği gibi kalp hastalıkları olan kişileri, kronik bronşit, astım, KOAH gibi akciğer enfeksiyonu olan kişileri, şeker hastalarını, bağışıklık sistemi zayıf olan hastaları ve kalp rahatsızlığı olan kişileri sıralayabiliriz.

Kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. Risk grubundaki kişilerin eğer grip virüsüne yakalanmamışlarsa Şubat ayı sonuna kadar aşı yaptırmalarını öneriyorum.”

DOKTORUNUZA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYIN!

Uzmanlar, bu süreçte birçok virüsün arka arkaya eklenmesi nedeniyle enfeksiyondan kaynaklanan rahatsızlığın uzun süre devam ettiğini söylüyor.

Viral enfeksiyonlara yönelik her türlü tedavinin yalnızca bir sağlık uzmanı tarafından uygulanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, kendi kendine ilaç tedavisine, özellikle de virüslere karşı etkisiz olan antibiyotiklerin gereksiz kullanımına karşı uyarıda bulunuyor.

Bu dönemde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, güçlü bağışıklık için et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, baklagiller, tahıllar ve yağlı tohumların olmazsa olmaz olduğunu söylüyor.

Kaynak: karar