Oyunculardan yönetmenlere kadar birbirinden ünlü isimler Marvel Sinema Evreni'ne adeta savaş açtılar. Son yılların popüler yapımlarına imza atan ve tüm dünyada geniş hayran kitlelerine sahip olan evreni, karşısına alıp yerden yere vuran isimler arasında Martin Scorsese gibi başarılı yönetmenler de var, Christian Bale gibi oyuncular da... İşte o isimler...

Marvel Sinema Evreni’nin hayranları oldukça kalabalık, hatta tüm dünyayı sarmış durumda… Evrene ait yapımlar, heyecanla takip edilseler de Hollywood’un bazı ünlü simaları, hayranlarla aynı fikirde değil.

Şu anda 30’dan fazla filmiyle dikkat çeken evrende Robert Downey Jr, Scarlett Johanson, Natalie Portman, Samuel L Jackson ve Chris Evans gibi birbirinden ünlü isim yer alıyor.

Yapımların çoğu da gişede harikalar yarattı. Ancak özellikle son yıllarda Martin Scorsese ve Quentin Tarantino gibi ünlü yönetmenler, hayranları öfkelendirmeyi göze alarak Marvel yapımlarını hedef alıp yerden yere vuruyorlar.

Özellikle de Scorsese’nin sert eleştirileri hayranların tepkileriyle karşılansa da endüstrideki diğer oyuncuları ve yönetmenleri de Marvel’a karşı konuşmak için yüreklendirdi denebilir. Birbirinden ünlü isim, yapımların hakimiyetinden şikayetçi oldu.

Hatta Anthony Hopkins ve Christian Bale’in de bulunduğu Marvel yıldızları bile bu eleştirilere katıldı.

İşte Marvel Sinema Evreni’ni (MCU) hedef alan isimler…

CHRISTIAN BALE

Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü (Thor: Love and Thunder) yıldızı geçen yıl bir röportajda filmde oynama deneyimi hakkında pek de hoş şeyler söylemedi:

Bale, Thor’da rolü için adeta tanınmaz hale gelmişti.

“Demek istediğim, bunun tanımı monotonluktur. İyi insanlarınız var. Bu konuda benden çok daha deneyimli başka aktörleriniz de var. Bir günü diğerinden ayırt edebilir misin? Kesinlikle değil. Ne yapacağın hakkında hiçbir fikrin yok. Bir seti diğerinden ayırt bile edemedim.”

JAMES CAMERON

Titanik ve Avatar gibi kült yapımlara imza atan yönetmen James Cameron, MCU’nun karakter oluşturma yaklaşımını eleştirdi:

“Bu büyük, muhteşem filmlere baktığımda, Marvel ve DC karakterlerinin kaç yaşında olduğu önemli değil. Hepsi üniversitedeymiş gibi davranıyor. İlişkileri var ama aslında yok. Çocukları için asla durulmuyorlar. Oysa bunlar bizi gerçekten köklendiren ve bize güç, sevgi ve amaç veren şeyler. Bu karakterler bunu deneyimlemiyor ve bence film yapmanın yolu bu değil.”

FRANCIS FORD COPPOLA

Baba (Godfather) ve Kıyamet (Apocalypse Now) filmlerine imza atan efsanevi yönetmen, 2019’da Marvel filmlerini tartışırken sözlerini esirgemedi.

Meslektaşı Martin Scorsese’ye katılarak, “Martin Scorsese Marvel filmlerinin sinema olmadığını söylerken haklı, çünkü biz sinemadan bir şeyler öğrenmeyi bekliyoruz, bir şeyler kazanmayı bekliyoruz, biraz aydınlanma, biraz bilgi, biraz ilham. Bu filmleri tekrar tekrar izleyip bir şey çıkaran birileri olduğunu sanmıyorum. Martin bunun sinema olmadığını söylerken nazikti. Bunun aşağılık bir şey olduğunu söylemedi.”

İki Gözüm Ahmet: Sürgün filmi gişe rekoru kırdı İki Gözüm Ahmet: Sürgün filmi gişe rekoru kırdı

STEPHEN DORFF

Blade yıldızı Stephen Dorff, 2021’de verdiği bir röportajda Marvel filmlerine yönelik sert eleştiriler yaparken Black Widow oyuncusu Scarlett Johansson’dan utandığını belirtti:

“Bana çöp gibi görünüyor. Kötü bir video oyununa benziyor. O insanlar adına utanıyorum. Scarlett adına utanıyorum! Beş, yedi milyon dolar aldığından eminim ama onun adına utanıyorum. Ben o filmlerde oynamak istemiyorum. Gerçekten istemiyorum. Geleceğin Kubrick’i olacak o çocuk yönetmeni bulacağım ve onun için oynayacağım.”

Dorff bir başka röportajında da “Demek istediğim, Tanrı onları korusun. Çok para kazanıyorlar ama filmleri berbat. Ve kimse onları hatırlamayacak” dedi.

ROBERT DOWNEY JR.

Iron Man’de Tony Stark rolünü defalarca canlandıran Robert Downey Jr, MCU’nun başarısının büyük bir kısmını üstlenebilir; serideki 10 filmde esprili kahramanı canlandırdı.

Ancak New York Times ile yakın zamanda yapılan bir röportajda seriye biraz gölge düşürdü. MCU’da geçirdiği yıllardan sonra Oppenheimer’da rol almaktan bahseden Downey, şunları söyledi: “Sahip olduğunuz bir kasın körelip körelmediğini merak etmeye başlıyorsunuz.”

ANTHONY HOPKINS

Sinema dünyasının efsane isimlerinden Hopkins, 2011 yapımı Thor’da İskandinav tanrısı Odin rolünü üstlenerek MCU filmlerinde rol aldı.

Ancak bir röportajında rolünü küçümseyerek şunları söyledi: “Bana zırh giydirdiler; bana sakal bıraktılar. Tahta otur; biraz bağır. Eğer yeşil bir ekranın önünde oturuyorsanız, bunu oynamanın bir anlamı yok.”

KEN LOACH

Ünlü film yapımcısı Ken Loach, 2019’da Marvel filmlerini hamburgere benzeterek eleştirilere katıldı:

Ünlü yönetmen, “I, Daniel Blake” ile Altın Palmiye ödülü de kazanmıştı.

“Bunlar hamburger gibi mal olarak üretiliyorlar ve bu iletişim kurmakla ya da hayal gücümüzü paylaşmakla ilgili değil. Bu, büyük bir şirkete kâr getirecek bir mal üretmekle ilgili. Bunlar piyasa için ve sinema sanatıyla hiçbir ilgileri yok. William Blake ‘Para konuşulduğunda sanat imkansızdır’ der.”

GASPAR NOE

Ünlü Fransız film yapımcısı Gaspar Noé, 2022’de verdiği bir röportajda Marvel filmlerini sert ifadelerle kınadı:

“Bu şunun gibi: Hitler mi Nazi Almanya’sını yarattı, yoksa Nazi Almanyası mı Hitler’i yarattı? Marvel filmlerinin Amerikalıları aptallaştırdığını mı düşünüyorsunuz, yoksa tüm Amerika o kadar aptallaşıyor ki kendi zihinlerini temsil edecek aptal filmlere mi ihtiyaç duyuyor?”

SIMON PEGG

Görevimiz Tehlike yıldızı Simon Pegg, Marvel filmlerinin sinemaya giden izleyicileri çocuklaştırdığını öne sürdü:

“Bilimkurgu ve bu tür sinemanın büyük bir hayranı olduğumu itiraf ediyorum. Ama bir yanım topluma şimdiki haliyle bakıyor ve zevklerimiz yüzünden çocuklaştığımızı düşünüyorum. Aslında hepimiz çok çocukça şeyler tüketiyoruz; çizgi romanlar, süper kahramanlar… Yetişkinler bu şeyleri izliyor ve ciddiye alıyor! Bu da odağımızı gerçek dünyadaki sorunlardan uzaklaştırıyor. Filmler eskiden zorlu, duygusal yolculukları anlatırdı. Şu anda Hulk’un bir robotla kavga ettiği gerçeğinden başka hiçbir şey düşünmüyoruz.”

SEAN PENN

Sean Penn de verdiği bir röportajda, Marvel filmlerinin pek çok yetenekli insanın kariyerinde fazlasıyla yer kapladığından ve çok fazla zaman harcadığından yakındı.

MARTIN SCORSESE

Marvel Sinema Evreni’ne karşı en ateşli eleştiren isimlerin başında yer alan Scorsese, Bu evrenin hiçbir filminin sinema olmadığını defalarca dile getirdi.

Scorsese, Marvel’ı o kadar çok hedef aldı ki Marvel hayranlarının tepkileriyle de karşılaştı.

Ünlü yönetmen bir röportajında şunları söyledi: “Denedim, biliyor musun? Ama bu sinema değil. Dürüst olmak gerekirse, bu koşullar altında ellerinden gelenin en iyisini yapan oyuncularla, son derece iyi yapılmış olsalar da aklıma gelen en yakın yer tema parkları. Duygusal ve psikolojik deneyimleri başka bir insana aktarmaya çalışan insanoğlunun sineması değil.”

QUENTIN TARANTINO

Tarantino da MCU’dan şikayetçi olan isimler arasında. Ünlü yönetmen, 2022 tarihli bir röportajında ​​”Hollywood’un Marvellaştırılmasını” eleştirdi.

Bir başka röportajında da modern film yapımcılarının süper kahraman filmlerinin sona ereceği günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.(sözcü)

Editör: Haber Merkezi