Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u, Wagner’i “tahrip” etmekle suçladı.

Şirketin Telegram hesabından sesli paylaşımda bulunan Yevgeniy Prigojin, “Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı sağa sola Wagner’e sadece cephane verilmemesi değil hava taşımacılığı konusunda da yardım edilmemesi gerektiğini söyleyen emirler veriyor.” dedi.

King of Twang'ın gitaristi Duane Eddy yaşamını yitirdi King of Twang'ın gitaristi Duane Eddy yaşamını yitirdi

Prigozhin ayrıca, Rus askeri liderlerinin eylemlerinin, Wagner grubunun yüzlerce savaşçısıyla Ukrayna'nın Bakhmut'unu ele geçirmek için savaştığı bir zamanda “ihanet” anlamına gelebileceğini kaydetti.

Prigozhin'in son açıklamalarının Rus ordusundaki iç çatışmanın bir başka işareti olarak görüldüğü yorumu yapılırken, Prigozhin ve Çeçen lider Ramzan Kadirov gibi aşırı milliyetçi isimlerin uzun süredir askeri komutanın üst kademelerinin yeniden yapılandırılması için baskı yaptığı belirtildi. 

POLITICO, "Rusya’daki sağlam kaynaklardan aldığını" belirttiği bilgilere göre Wagner’in sahibinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daralan yakın çevresinde sürekli olarak gücünü artırdığın aktardı.

Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığının "arası açıldı" iddiası

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan 11 Şubat’ta yapılan yazılı açıklamada, Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki rekabetin son dönemde arttığı ve Wagner'in artık "Rus hapishanelerindeki mahkumları Ukrayna cephesinde kullanamadığı" ifade edilmişti.

Batılı ülkelerdeki çeşitli basın kuruluşlarında yer alan bazı haberlerde de Rusya Savunma Bakanlığının, Wagner ve Prigojin'in isimlerinin haberlerde kullanılmamasına yönelik Rus medya kuruluşlarına uyarıda bulunduğu öne sürülmüştü.

Wagner askerlerinden suçlama

Rus basınında çıkan haberlerde de Wagner mensubu paralı askerlerin, kendilerine artık mühimmat temin edilmediğini ileri sürerek Rusya Savunma Bakanlığından destek istediği yolunda haberler yer almıştı.

Rus basınında çıkan haberlerde, Wagner mensubu olduğu belirtilen paralı askerlerin hazırladığı video mesaja yer verilerek, otomatik tüfekli, yüzü maskeli ve kamuflaj giyen bir paralı asker burada yaptığı konuşmada, Wagner’e artık mühimmat temin edilmediğini öne sürmüştü.

Rus ordusunun depolarında gerekli mühimmatın bulunduğundan emin olduklarını vurgulayan paralı asker, “Rusya Savunma Bakanlığındaki meslektaşlarımıza ve dostlarımıza sesleniyoruz. Ciddi bir şekilde mühimmata ihtiyacımız var. Bize bu mühimmatı sağlarsanız çok minnettar oluruz." ifadelerini kullanmıştı.

Prigojin de videodaki çağrıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, paralı askerlerin Rusya Savunma Bakanlığını karalayıcı bir ifade kullanmadıklarını vurgulamıştı.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi