Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığın sağlık koşullarında mevcut olduğu düşünülen uluslararası bir komisyon kurdu. Bu komisyon, ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği Gençlik Temsilcisi Chido Mpemba'nın hükümdarında görev yapacak.

Vakalar Artıyor: Kelkit Vadisi En Riskli Bölge Vakalar Artıyor: Kelkit Vadisi En Riskli Bölge

Kovid-19 pandemisinin sosyal ve ekonomik etkileriyle birlikte yalnızlık konusunun daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi için DSÖ'nün "sosyal düğme komisyonu", önümüzdeki 3 yıl boyunca araştırmayı sürdürecek.

Chido Mpemba, "Yalnızlık, sadece yapılabilecek değil, aynı zamanda küresel sağlık açısından da büyük bir endişe kaynağı haline geliyor. Sosyal izolasyonun mali yaşamı ve birikimina bağlı değil." dikkat çekti.

Dr. Murthy ise yalnızlığın sağlık üzerindeki risklerini günde 15 sigara içmeye denk sayabileceğini ve hatta obeziteden daha büyük bir risk taşıyabileceğini belirtti.

Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacılar, sevdiklerini ayda bir kez görmeyen ve yalnız yaşayan ölüm riskinin arttığını tespit etti. İskoçya'daki bu araştırma, ortalama yaşı 57 olan ve 5 farklı sosyal terminal türüne sahip 458.146 kişiyi 12,6 yıl boyunca takip etti.

Yapılan incelemeler sonucunda sosyal izolasyonun her türlü erken ölüm riskini artırdığı ortaya çıktı. Hiç ziyaret edilmeyen kişilerin kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riski %48 artarken, yakınları tarafından düzenli olarak ziyaret edilenlerin ise erken ölüm ihtimali %39 daha düşük gözlemlendi.(karar)

Editör: Haber Merkezi