İngiltere'de yapılan bir araştırma, yapay zekanın 10 yıl içinde kişinin kalp krizi riskini tahmin etmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

İngiliz Kalp Vakfı tarafından finanse edilen ve Oxford Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının öncülük ettiği çalışma, yapay zekanın tartışması BT taramalarının nasıl iyileşebileceği araştırıldı.

Bu taramalar arterlerdeki tıkanıklıkları veya gelişmeleri tespit etmek için kullanılır.

Atardamarlarında "önemli" görülen kişilerin ciddi kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Ancak çalışma sonuçları, ciddi damar çökmesi olmayan hastalarda kalp krizi geçirme ihtimalini gösterdi.

Ayrıca bu risk altında hastaların ciddi darlığı olan hasta süreleri iki katı olarak değerlendirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Müfredatları Güncelleniyor

Prof. Araştırma ekibinin lideri Charalambos Antoniades, göğüs ağrısı nedeniyle giden kişilerin genellikle taburcu edilerek evlerine gönderildiğini, bu şekilde evlerine gönderilen bazı hastaların o dönemde risk altında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kalp krizi komplikasyonları. 10 yıl sonra, gösterideki sistemlerde hiçbir değişiklik olmamasına rağmen. "Doktorlara doğru bir risk tablosu sunmanın birçok kalp hastasının tedavi sürecinin değişebileceğini ve potansiyel olarak iyileşebileceğini burada gösterdik" diyen Prof. Antoniades, yapay zekanın kalp kaybına bağlı binlerce ölümden korunmana yardımcı olduğunu vurguladı. .

YAPAY ZEKA NASIL KULLANILIR MI?

İngiliz Kalp Vakfı'na göre her yıl yaklaşık 350.000 kişi kalp hastalığı taramasından geçiyor ancak birçok hastada yapılan testlerde küçük belirtiler tespit edilemediği için daha sonra kalp krizinden ölüyor.

Araştırmacılar, İngiltere'deki sekiz hastanede rutin kardiyak BT taraması yapılan 40.000'den fazla ayırma analizi yaparak, ortalama 2,7 yıllık takip süresiyle analiz yaptı.

Yapay zekasının yaklaşık sekiz yıl boyunca 3.000'den fazla hasta üzerinde test edildiği ve teknolojik kalp krizi riskinin doğru bir şekilde tahmin edilebildiği ortaya çıktı.

Yapay zeka tarafından harcanan risk değerlendirmeleri daha sonra 744 hasta için sağlık hizmeti sağlayıcılarına sunuldu ve bu da doktorların vakaların %45'inde tedavi planlarını değiştirmesine neden oldu (Karar)

Editör: Haber Merkezi