Türk müziğinin önemli bir parçası olan Yeni Türkü, 1977 yılında Ankara'da Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan tarafından kurulan bir müzik topluluğudur. Grubun ismi, şair ve yazar Yaşar Miraç tarafından önerilmiştir. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, aynı zamanda halk türkülerini yeniden yorumlayarak ortaya koydukları bir Güney Amerika etkisi taşıyan bir müzik akımının bir parçasıdır. Bu akımın dünya çapındaki temsilcisi Şilili topluluk Inti Illimani'dir.

Filistin Konulu 'Sığınak', Nazra Film Festivali Seçkisinde Filistin Konulu 'Sığınak', Nazra Film Festivali Seçkisinde

Yeni Türkü, 1979 yılında "Buğdayın Türküsü" adlı ilk albümlerini yayınlamıştır ve bu başlangıç noktasından itibaren 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü ve 2 konser albümü dahil olmak üzere birçok müzik çalışmasına imza atmışlardır. Grup, yıllar içinde çeşitli müzisyenleri bünyesinde barındırmış, ancak kuruluşlarından bu yana Derya Köroğlu, kadroda her zaman bulunan tek üye olmuştur.

Yeni Türkü'nün müziği, Türk geleneksel tınılarını modern bir yaklaşımla harmanlayarak eşsiz bir tarz yaratmış ve Türk müziğinin evrensel bir yorumunu sunmuştur. Grup, Türk müziğinin sınırlarını genişleten ve dinleyicilerine derin duygusal deneyimler sunan önemli bir sanatçı topluluğu olarak tanınmaktadır.(vikipedi)

Editör: Haber Merkezi