İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı yapıldı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı yapıldı

Genellikle akademik kariyer yapmak isteyenlerin girdiği yükseköğretim kurumlarının yabancı dil sınavına ilişkin kayıtlar önceki gün başladı.

Başvuru işlemleri 10-17 Ocak 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleşecek. Sınav ücreti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 164 artarak 490 TL'ye ulaştı.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, geçen yıl 12 Mart 2023'te yapılan YÖKDİL/1 sınavının kayıt ücreti 185 TL olarak belirlenirken, 27 Ağustos 2023'te yapılan YÖKDİL/2 sınavının kayıt ücreti ise açıklandı. 260 Türk Lirası.

2024 yılında yapılacak ilk YÖKDİL sınavı ücreti için sınava giren kişilerden 490 TL ücret alınacak. Geç başvuruların yapıldığı 24 Ocak'ta ücret %50 daha yüksek olacaktır.

'DEVLET BUNU DÜŞÜNMÜYOR MU?'

Sınava giren öğrenciler sınav ücretlerindeki artışa tepki gösterdi. Sınava girecek öğrencilerden Faruk Demir, şunları söyledi: “490 TL olan sınav ücreti size veda ettiriyor. Biz ders çalışmıyoruz ve öğrenci olarak sınavlarda bu numarayı nasıl verebiliriz? Devlet hiç 'Bu çocuklar bu parayı nasıl bulacak?' diye düşünmüyor. Değerden çok kar elde eden bu kurumun bu kadar yüksek fiyat istemesi haksızlıktır. Bu zorunlu tetkikler için bizden ücret almamaları gerekirken, çok yüksek fiyatlar talep ediyorlar. "Buna bir çözüm bulunması lazım" dedi.

Sınava girmek isteyen bir diğer öğrenci ise “Sınav ücreti artık kursun ayrı bir maliyeti oldu” dedi. İsmini vermek istemeyen öğrenci şu şekilde konuştu:

“Bu ücretlerle sınava yalnızca bir kez girme hakkımız var. Zaten kurslara katılarak bu sınavlara giriyoruz. Kursa ek olarak sınav ücreti de artık ayrı bir maliyet haline geldi. "Bu kadar fiyat artışı olmamalı. Tek bir testin maliyeti binlerce lirayı buluyor."

Kaynak: KARAR