Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan liderliğinde 7 Aralık’ta Yunanistan'ın Selanik şehrinde düzenlenecek Yunan-Türk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) öncesi Ankara ve Atina’daki hazırlıkları hızlandırılmaya başlandı.

Bakan Göktaş'tan 'Devriamber’ Sergisine Ziyaret Bakan Göktaş'tan 'Devriamber’ Sergisine Ziyaret

Edinilen bilgilere göre Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitirs Keridis’in haftanın başında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından müzakereleri sürdüren, düşünülen bu anlaşma taslağının ana hatları Yunan medyasından sızdı.

Kathimerini gazetesinin haberine göre 'mutabakat muhtırası' başlıklı anlaşmanın taslağında, Türk vatandaşlarına Ege’de Rodos, Sisam, Midilli, İstanköy, Sakız, Meis ve İleryoz adalarında, 1 sene süreli 'kapıda vize' uygulaması düşünülüyor. Covid-19 salgının öncesinde adalardaki 'kapıda vize' uygulaması yalnızca 15 gün ile sınırlıydı.

AB DE Mİ AYNI MODELİ UYGULACAK?

“Türk vatandaşlarına sadece adalarda uygulanacak bu yeni vize rahatlığı, gelecekte bütün Avrupa’yı da kapsaması için modeller tasarlanacak” diyen Kathimerini, Keridis’in geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'la görüşmesinde, anlaşmanın detaylarını konuştuğunu ifade etti

Kathimerini aynı anlaşmanın taslağında, Türk Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin Midilli adasında, Yunan Sahil Güvenliği’nden bir yetkilinin de İzmir’de daimi görev yapacağını ve her iki ülkenin yasadışı göç konusunda, aşırıcı söylemlerden kaçınacağına dair iki maddenin de yer alacağını söyledi.  (dünya)

Editör: Haber Merkezi