Fransız haber ajansı AFP, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Twitter hesabından paylaştığı Alevi videosunu değerlendirdi.

Ajans, "Erdoğan'ın rakibi seçimler öncesinde Alevilik mirasından bahsederek tabuları yıktı" başlıklı analizinde, Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğini hiçbir zaman gizlemediğine fakat bundan detaylı olarak çok nadir bahsettiğine dikkat çekti. 

DAHA FAZLA OKU

Haberde, Kılıçdaroğlu'nun 19 Nisan'da paylaştığı videoyla "çoğunluğu Sünni olan ülkedeki seçmenlerin, 14 Mayıs'ta Alevi bir cumhurbaşkanını seçmeye hazır olmadıklarına dair açıkça dile getirilmeyen bir endişeye işaret ettiği" savunuldu.

Ajans, 74 yaşındaki siyasetçinin videosundaki şu sözleri de öne çıkardı: 

Brezilya Felaketi: Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 75'e Yükseldi Brezilya Felaketi: Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 75'e Yükseldi

İlk oyunu verecek olan sevgili evlatlarım, ben Aleviyim. Hak Muhammed Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslümanım. Allah'ın verdiği bir canım var, kul hakkı yemem. Harama el uzatmam. Kimliklerimiz bizi biz yapan varlığımızdır.

Haberde, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun paylaşımının yarattığı etkiye dairse şu değerlendirmeler yapıldı: 

Kılıçdaroğlu'nun mesajı, stratejik konumdaki ülkenin Osmanlı sonrası tarihinde gerçekleştirilecek en önemli seçim olarak görülen oylamada, Türklerin sandığa gitmesine bir aydan az süre kalmışken sansasyon yarattı.

Bugün itibarıyla 91,8 milyon kez görüntülenen videonun, hükümet kanadından tepki aldığı da ifade edildi.
 

Alevi. pic.twitter.com/C9Pd1ZaKoN

Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) April 19, 2023


Haberde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Kılıçdaroğlu'na yönelik "Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor? 'Alevi oy alamaz, toplum bunu sorgular' diyen biz değiliz, bizim böyle derdimiz de yok" eleştirileri hatırlatıldı. 

Ajans, analizinde Türkiye'deki Alevilerin durumuna dair de şu değerlendirmelere yer verdi: 

Aleviler, kendilerini Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran heterodoks bir İslami geleneği takip ediyor. Bazıları bunu bir dini inanç olduğu kadar kültürel bir kimlik olarak da görüyor. Onlarca yıldır zulüm gördüler; ibadethanelerine yapılan saldırılar ve ayrımcılık nedeniyle de kimliklerini gizli tutma eğiliminde oldular.

AFP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'teki yerel seçimlerde İzmir'de düzenlediği mitingdeki, "Kılıçdaroğlu sen Alevi olabilirsin. Ben buna saygı duyarım. Bunu açık açık söyleyebilirsin. Ben de Sünniyim. Ben de bunu açık açık söylüyorum. Milleti aldatmaya gerek yok" sözlerini de hatırlattı. 

Haberde, ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Aslı Aydıntaşbaş'ın Twitter hesabından yaptığı "Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmaktan bahsettiği inanılmaz cesur video, ürkiye'de siyasi bir tabuyu neredeyse yıkıyor" yorumuna da yer verildi.

Ajans, "Erdoğan'ın tarafından ayrılarak Kılıçdaroğlu'nun muhalefet ittifakına katılan İslami kökenli küçük bir parti" diye nitelediği Saadet Partisi'nin videoya destek verdiğine de dikkat çekti. 

Öte yandan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da "Sünni" başlığıyla bir video yayımlayarak, Kılıçdaroğlu'na destek olmuştu


Independent Türkçe, AFP, Diken

Editör: Haber Merkezi