Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Şube Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Nisan ve Mayıs ayları arasında Kovid-19'da yeni bir zirvenin yaşanabileceğini söyledi. Dr. Kırımlı şunları söyledi:

“Türkiye iki aydır yoğun bir salgına maruz kaldı ve vatandaşlarımızın neredeyse tamamı hem mevsimsel grip hem de Kovid hastalığına yakalandı.

Ekim ayında da bu salgını gördük. Aralık ayında şunu keşfettik; mevsimsel gribin de eklenmesiyle toplumda grip ve Kovid salgınları yoğun olarak görülüyor.

Beypazarı sodasında "aşırı miktarda bor" bulundu Beypazarı sodasında "aşırı miktarda bor" bulundu

Sağlık Bakanlığı veri yayınlamasa da 2020'den bu yana ölüm sayılarına baktığımızda bu yıl aralık ayında yüzde 20'ye yakın bir artış olduğunu görüyoruz, bu da 6 bin civarında ölümün daha olduğunu gösteriyor. 

Bu daha önceki Kovid salgınlarıyla tutarlı. Kovid vakaları açıklandıktan sonra Ekim, Aralık ve Ocak aylarında zirve yaptığını görecektik. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı herhangi bir test yapmasa ve verileri açıklamasa da bulduğumuz panorama bununla uyumlu. "Buradan çıkaracağımız çıkarımla daha önceki Movid saldırıları gibi nisan ve mayıs aylarında da bir Kovid saldırısının yaşanacağını öngörebiliriz."

Ani yükselişe neden olacak faktörlerden birinin de Ramazan ayından sonra bayramda insanların bir araya gelmesi olacağına dikkat çeken Dr. Kırımlı, şöyle konuştu:

“Yaklaşık olarak aynı zaman grafiğine denk geliyor. Dolayısıyla nisan veya mayıs ayında bir grip salgını kadar şiddetli olmasa da bir Kovid atağı daha bekleyebiliriz.

Bundan korunmak için yapmamız gereken aslında basit önlemler, sağlık kuruluşlarına giderken maske takmak.

Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsak özellikle kalabalık yerlerde maske takma ve mesafe kurallarına uyuyor, yakın temastan kaçınıyoruz. Hastaların dikkat etmesi halinde bu tür salgının önlenmesi mümkün” dedi.

Kaynak: karar