vrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) hazırladığı Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, kıtanın son yıllarda küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ortaya koyuyor. Rapora göre, artan iklim risklerine rağmen bölgede yeterli hazırlık yapılmamış durumda.

Raporda, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu iklim riskleri altı ana başlık altında toplanmış: ekosistem, gıda, sağlık, altyapı, ekonomi ve finans. Özellikle Güney Avrupa'nın, yaz aylarında başlayan orman yangınları, aşırı sıcak hava ve su kıtlığı gibi faktörler nedeniyle diğer bölgelere göre daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor.

Ayrıca rapor, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Raporda, mevcut risklerin kritik seviyeye ulaştığı ve acil ve kararlı eylemlere geçilmediği takdirde felaket senaryolarıyla karşılaşılabileceği uyarısında bulunuluyor. İklimle ilgili 36 riskten 21'inin daha acil eylem gerektirdiği ve sekizinin ise 'özellikle acil' olduğu ifade ediliyor.

Son yıllarda etkili olan aşırı sıcak hava, kuraklık, kontrol altına alınamayan yangınlar ve sel felaketleri gibi olayların, Avrupa'nın yaşam koşullarını daha da kötüleştireceği öngörülüyor.

Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı

Rapor, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylemlerin önemini bir kez daha vurguluyor ve Avrupa'nın bu risklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini dile getiriyor.

Kaynak: Diken