Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, kalp için önemli bir risk faktörü olan diyabetin, özellikle 60 yaş sonrasında kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini söyledi. Ayrıca kadınlarda diyabetin kalp-damar hastalıkları oranını 3 ila 7 kat artırdığını söyledi. Cabbar, “Buna karşın, diyabetli erkeklerin yalnızca iki ila üç kat artan kalp damar hastalıkları riski vardır. Diyabet ayrıca kalp yetmezliğinin gelişimi ile de ilişkilidir” ifadesini kullandı. 

Beypazarı sodasında "aşırı miktarda bor" bulundu Beypazarı sodasında "aşırı miktarda bor" bulundu

ABD'de ve birçok gelişmiş ülkede kadınlar arasında en sık görülen ölüm nedenlerinden birinin kalp damar hastalıkları olduğunu ve her dört kadından birinin hayatına mal olduğunu belirten Cabbar, riskin bu kadar yoğun olmasına rağmen ciddi bir bilinç durumunun bulunmadığını kaydetti. İnsanların bu konuda yeterince farkındalığı olmadığını söyledi. 

Cabbar, anket verilerinin bunu açıkça ortaya koyduğunu belirterek, “Kadınların sadece yüzde 54’ü, kadınlar için önde gelen yaşam kaybı nedeni olarak kalp damar hastalıklarını öne sürdü. Bunun yanında ankete katılan kadınların sadece yüzde 13’ü kalp damar hastalıklarını kişisel bir risk olarak tanımladı” dedi.

Kaynak: Karar