Pakistan’da camiye düzenlenen intihar saldırısının arkasında ne var?

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Editör
Yayınlanma
5 Dk Okunma Süresi

Yetkililer, Pakistan'ın Peşaver kentinde bir intihar bombacısının yüksek güvenlikli bir bölgede bir camiye nasıl saldırı düzenlediğini ve en az 100 kişiyi öldürdüğünü araştırıyor.

Son yıllarda ülkenin en kanlı saldırılarından biri olan bu intihar saldırısı, Pakistanlıları şoke etti. Ölenlerin çoğu namaz kılan güvenlik güçleriydi.

Militanlara karşı ön cephede mücadele eden polis memurları, morallerini bozmak için militanların kendilerini hedef aldıklarına inanıyor.

Saldırı, Pakistan Talibanı'nın ateşkesten çekilmesinden iki ay sonra geldi.

O zamandan beri polise ve askerlere yönelik sık sık saldırılar düzenleniyor.

Pazartesi günkü bombalama olayını katı İslamcı militan grup Tehrik-i-Taliban Pakistan'ın (Pakistan Talibanı / TTP) gerçekleştirdiği iddiası daha sonra grup tarafından reddedildi. Grup suçu ayrılıkçı bir grubun komutanına attı.

Bazı uzmanlar suçun üstlenilmemesinin nedenini sorguluyor ve bunun bir dikkat dağıtma hilesi olabileceğini öne sürüyorlar.

Geçmişte Pakistan Talibanı camilere, okullara veya pazarlara düzenlenen bazı saldırıları üstlenmekten kaçındı, şiddet eylemlerini Pakistan halkına karşı değil, güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirmeyi tercih etti.

Pakistan Talibanı, Pakistan'ın silahlı kuvvetleri ve emniyet güçleriyle yıllardır savaşıyor ve büyük can kayıplarına yol açtı. Afgan Talibanı'nın bir kolu olan grup, aynı katı ideolojiyi paylaşıyor ama ondan ayrı.

Uzun bir talepler listesinin başında yer alan Pakistan Talibanı, kendi şeriat yasasını Pakistan'ın kuzeybatısına dayatmak istiyor.

Yaklaşık on yıl önce Pakistan Talibanı, onlarca yıldır militan faaliyetlerin yuvası olan Afganistan ile dağlık sınır boyunca kontrol ettiği bölgelerden ülkeyi istikrarsızlaştırmakla tehdit etti.

Pakistan Talibanı’nın saldırılarının uluslararası düzeyde en fazla tepki çekenlerinden biri, kız öğrenci Malala Yousafzay’ın vurulduğu Ekim 2012'de gerçekleşti. Malala, kız çocuklarının eğitimi için kampanya yürütüyordu.

Peşaver okul katliamından iki yıl sonra büyük bir askeri saldırı - Pakistan Talibanı’nın üstlenmediği ve çoğu çocuk 141 kişinin ölümüne neden olan bir saldırı - grubun Pakistan'daki etkisini büyük ölçüde azalttı.

Halkın öfkesi arasında ordu, militan merkezlerini imha etti ve militanları sınırdan Afganistan'a sürdü. Pakistan içerisinde militanların yol açtığı şiddet azaldı.

Ancak son yıllarda Pakistan Talibanı ve diğerlerinin saldırıları Pakistan’ın kuzeybatısında yeniden yükselişe geçti.

Pakistan

KAYNAK,EPA

Taliban 2021'de Afganistan'ın kontrolünü yeniden ele geçirdikten sonra, eski Pakistan Başbakanı İmran Han, sınırda saklanan militanlara, silahlarını bırakmaları halinde evlerine dönme ve yerleşme şansı verdi.

Militanlar geri döndüler ancak silahlarını teslim etmeyi kabul etmediler ve mevcut sorunlar da burada başladı. Bu, İmran Han'ın başlattığı diyaloğun bozulmasına yol açtı.

'Derin bir travma içindeyiz'

Geçen yıl görevden alınmasından sonra gelen siyasi ve askeri liderler, militanların taleplerini kabul etmediler ve Pakistan Talibanı ile konuşmayı bıraktılar. Sonuç olarak Pakistan Talibanı, Kasım ayında ateşkesi sonlandırdı ve saldırılara yeniden başladı.

Bir kan bağışı organizasyonu yürüten Ashraf Ali, Peşaver'deki insanların korku içinde yaşadığını söyledi.

BBC'ye verdiği demeçte, "Ben, ailem ve tüm vatandaşlar derin bir travma içindeyiz. Burada insanlar korkuyor" dedi.

ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım! ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım!

Herkes bundan sonra ne olacağı konusunda endişeli, çünkü Peşaver'de terörizmden turizme geçiş uzun bir yoldu ve Peşaver şimdi yine terörden kötü şekilde etkilendi."

Pakistan

KAYNAK,EPA

Pakistan, kuvvetlerinin militanların üzerine gitmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak polis, eğitimli ve iyi silahlanmış isyancılarla savaşmak için yeterli donanıma sahip değil. Son zamanlardaki militan saldırıları arasında polis karakollarının işgal edilmesi de var. Bazı durumlarda polis direniş göstermedi.

Halk, şiddetin kesin olarak sona ermesini istiyor ve uzmanlar şimdi, 2014'te olduğu gibi, militanları yenmek için topyekun bir askeri operasyon çağrısında bulunuyor.

Ancak Pakistanlılar, devletin yirmi yıldır kendini tekrar ediyormuş gibi görünen bir döngü içinde devam eden militanlarla başa çıkma girişimlerine karamsar yaklaşıyor ve onları eleştiriyor.

Pek çok kişi, Pakistan güvenlik ve sivil teşkilatı içinde hala militanlara karşı yumuşak davranan unsurların olduğunu ve tehdidin düzgün bir şekilde ele alınmamasının nedeninin bu olduğunu düşünüyor.

Editör: Haber Merkezi
Editör Hakkında
Yorumlar