Ekmek aslanın midesinde...İstanbul'da ekmeğe zam! Ekmek aslanın midesinde...İstanbul'da ekmeğe zam!

Geceleri sıcaklığın eksi 10 dereceye düştüğü Kayseri'de erik, kiraz gibi yaz meyveleri talep tezgahlarında yerini alıyor. Özellikle hamile kadınların ve yaşlıların tercih ettiği mevsim dışı meyvenin kilosu 3 bin ile 3 bin 200 TL arasında değişiyor.

Hamile kadınlar sıklıkla yurt dışındaki seralarda yetişen erik, kiraz, kayısı, karpuz, şeftali gibi yaz meyvelerini tüketiyor. Bu dönemde erik ve kiraz fiyatları altın çeyrek ile rekabet ediyor.

Beş yıldır bakkal işleten Ekrem Kanarya (32), "İsteyenlere meyve veriyoruz. Hamile kadınlar günün her saati arayıp mevsim dışı meyve istiyor. Tatlı düşkünü kadınlar kayısı, kiraz, erik, çilek gibi kış mevsiminde bulamayacakları pek çok ürünü buradan satın alabiliyor. "İşletmemiz kapalı olmasına rağmen geceleri açıp ürünleri dağıtıyoruz çünkü kadınların iştahı var" dedi.


'TALEPLER, İŞ YERİMİZİ KAPATTIKTAN SONRA OLUYOR'

Yaz meyvelerinin şu anda 3 bin 200 lira civarındaki çeyrek altın fiyatıyla yarıştığını söyleyen Kanarya, şöyle konuştu: "3 erik 160 lira, kilosu 3 bin 200 lira. 6 adet kiraz ise 195 lira, kilosu ise 195 lira. Kilogram 3 bin TL'dir." Bu ürünleri Türkiye genelinde temin etmek zordur. Bu yüzden yurtdışından da alıyoruz. Yurt dışından gelen ürünler de normal dönemlerde gelenlere göre daha pahalı. Fiyatının yüksek olmasından dolayı almayan veya vazgeçenler de var. Fakat bu meyveleri arzu edenlere ulaştırmak lâzımdır.


Talepler genellikle iş yerimizin gece kapanmasından sonra geliyor. Gerektiğinde iş yerimizi açarak iştahlı kadınların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tüm ürünlerdeki artış, kış aylarında bulunması zor olan yaz meyvelerinde de artışa neden oldu. Bu nedenle fiyatlar normal ürünlere göre farklı" dedi.

Müşterilerden Fatih Abaylı, "Erik maalesef çok pahalı. Allah eş isteyenlere yardım etsin. Bu noktada eriğe yatırım yapmanın en mantıklı yatırım olacağını düşünüyorum. "Fiyat altınınkiyle rekabet ediyor" dedi. (karar)

Editör: Haber Merkezi