Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Tarih Verdi: MHRS'de Yeni Düzenleme Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Tarih Verdi: MHRS'de Yeni Düzenleme

Ancak aşırı tüketimi mide ve bağırsak sorunlarına neden olabileceğinden dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Ankara Memorial Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü Uzmanı Dr. Dyt. Hüban Ercan chia tohumu ve bilmeniz gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Besin değeri yüksek olduğundan vegan beslenmede sıklıkla kullanılır.

Chia tohumu, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika'ya özgü, Salvia hispanica familyasına ait, nane familyasından çiçekli bir bitkidir. Aztekler ve Mayalar tarafından geleneksel tıbbın bir parçası olarak kullanılmıştır. Bugün popüler bir fonksiyonel besindir. 100 gramında 42,1 gr karbonhidrat, 30,7 gr yağ ve 16,5 gr protein bulunan bu mucize besin, özellikle veganlar için iyi bir bitkisel Omega-3 kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, niasin, A vitamini ve lif açısından da zengindir. Ortalama olarak 1 ila 2 yemek kaşığı chia tohumu günlük lif ihtiyacınızın %39'unu ve Omega-3 ihtiyacınızın tamamını karşılayabilir.

Chia'nın zayıflama diyetlerindeki etkisi

Chia tohumlarının içerdiği fenolik bileşikler antioksidan etki göstererek vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Çoklu doymamış yağ asitleri ve omega-3 içeriği sayesinde kalp damar sağlığını destekleyen chia tohumlarının çözünebilir lif içeriği, bağırsak hareketlerini düzenler, kan şekerini dengeler, tokluk süresini uzatır ve kilo kaybını kolaylaştırır. Sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerdiği bilinen mucize tohum, kemik erimesi olan kişilerin ve süt ve süt ürünlerine hassasiyeti olan kişilerin kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. Üstelik gluten içermediğinden çölyak hastaları da rahatlıkla tercih edebilir.

Günde en fazla 2 yemek kaşığı öneriyoruz

Gıda sektöründe su tutucu ve koyulaştırıcı olarak kullanılabilen chia tohumunun bireysel tüketiminde miktarı oldukça önemlidir. Aşırı tüketimi mide sorunlarına ve bağırsakların aşırı hareketliliğine neden olabileceğinden günlük 2 yemek kaşığı ile sınırlandırılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca hipotansiyon sorunu yaşayanların ve tansiyonu düşüren ilaç kullananların chia tohumu kullanımı konusunda bir uzmana danışması gerekmektedir. Chia tohumu alerjisi olanların dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.

İster çiğ tüketin, ister yemekle birlikte pişirin

Chia tohumu çiğ olarak yoğurdun, salataların, pudinglerin, kahvaltılık gevreklerin ve yiyeceklerin üzerine serpilerek tüketilebileceği gibi öğütülmüş olarak ekmekten tatlılara, smoothielerden çorbalara kadar pek çok tarife katılarak pişirilebilir.

5 yaşın altındaki çocuklara ve hamile kadınlara yönelik yardım

Bilimsel çalışmalarda kesin bir yaş belirtilmese de chia tohumlarının genellikle 5 yaş altı çocuklara önerilmemektedir. 5-18 yaş arası çocuklarda günlük tüketim 2 yemek kaşığından az olmalıdır. Hamilelere ve emzirenlere gelince; Bu gruptaki kişilerin chia tohumu kullanması önerilmez.

Kaynak: MEMORİAL