Filistin Kızılayı, İsrail'in insani yardımların ulaşmasını engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 800 bin kişinin temel ihtiyaçlarından mahrum kaldığını duyurdu.

Filistin Kızılayı'nın sosyal medya hesaplarından yayınladığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insani duruma ilişkin bilgiler verildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerine insani yardımların ulaşmasını engellemeye devam ettiği, kuzey bölgelerde yaşayan 800 bin Filistinlinin temel ihtiyaçlardan mahrum olduğu ve bölgede kıtlığın devam ettiği belirtildi.

Bölgedeki Kızılay ekiplerinin yaptığı açıklamaya göre, Gazze'de yaşayan insanların artık ekmek yapmak için her türlü tahılı kullanmak zorunda kaldığı, insanların su almak için saatlerce kuyrukta beklediği iddia edildi.

Gazze Şehri ve kuzey şehirlerindeki kirliliğin zirveye ulaştığı ve dolayısıyla salgın hastalıkların yayılma riskinin arttığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric dün yaptığı açıklamada, BM'nin Gazze'nin kuzeyine yaptığı insani yardımın İsrail tarafından engellendiğini belirterek, şunları söyledi: "Ocak ayının ilk iki haftasında beklenen 29 sevkiyattan yalnızca yedisi tamamen veya kısmen gerçekleştirilebilir." dedi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği 7 Ekim'in ardından Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te "Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere karşı devam eden ihlallere yanıt" iddiasıyla İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlattı. 


İsrail, 7 Ekim saldırılarında 1.200 İsraillinin öldürüldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800'ü çocuk ve 7 bin 250'si kadın olmak üzere 24 bin 927 Filistinli öldürüldü, 62 bin 388 kişi de yaralandı.

Ebu Ubeyde'den İsrail'e "Hazırız" Mesajı Ebu Ubeyde'den İsrail'e "Hazırız" Mesajı

Enkaz altında hâlâ binlerce ölüm kaydedilirken, insanların sığındığı hastane ve eğitim kurumlarına düzenlenen saldırılarla sivil altyapı da yok ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 194'ü kara işgali sürecinde olmak üzere 530 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmanın 24 Kasım 2023'te 4 gün süren ve ardından 3 gün daha uzatılan "insani duraklaması" sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçlerinin ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 369 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 162 Hizbullah mensubunun yanı sıra 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldürüldü.

Kaynak: HABERLER.COM