Bugün Balkanlara soğuk hava dalgasının gelmesiyle sıcaklıklarda keskin düşüşler yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM'dan ardı ardına uyarılar geldi.

İstanbul'a kar yağacak mı yağmayacak mı merak konusu... CNN hava durumu danışmanı TÜRK Orhan Şen, erken tahminlerde 9-10 Ocak'ta kar ihtimalinin ortadan kaldırıldığını duyurdu. Şen, bugün CNN TÜRK'te canlı yayınlanan konuşmasında, İstanbul'u vuracak ikinci soğuk dalgada kar yağacağını belirtti.

Prof. Dr. Orhan Şen, açıklamasında şunları söyledi:

Çok soğuk. Bugün 10 derecelik bir düşüş var. Şu anda sıcaklık 3-4 dereceye düştü. Ege Bölgesi'nde, Antalya ve Adana çevresinde yoğun yağmur yağıyor.

MGM: 28 il için 'sarı' kod uyarısı! Gök gürültülü sağanak geliyor! MGM: 28 il için 'sarı' kod uyarısı! Gök gürültülü sağanak geliyor!

İstanbul'da kar yok. Kapıya gelecek. Tekirdağ'a ulaşacaksınız ama kapıdan girmeyeceksiniz. Avrupa yakasının batı kesimlerinde karışık yağmur ve kar yağışı olabilir. Bu bölgelerde kar var. Anadolu'da kar var. Ankara'da gün içerisinde karla karışık yağmur yağıyor. İzmir'de su baskını tehlikesi var. Ankara'da gece sıcaklığı sıfır dereceye kadar düşecek.

CUMA AKŞAMINDAN İTİBAREN KAR GÖRÜLECEK

Şu anda İstanbul'da kuzeyden kuvvetli bir rüzgar esiyor. Kuzeyden esen bu rüzgar, Kuzey Ege ve Marmara'da etkili olacak. Zaman zaman fırtına gibi esecek.

Hızı saatte 70 kilometreyi aşabilir. Cuma gecesi gelebilecek yeni bir sistem var. Cuma günü ise gündüz sıcaklıkları 4 dereceye kadar düşecek ve kar yağacak.



Bu sistem İstanbul'a fayda sağlayacak. Batı Karadeniz ile Marmara'nın kuzey ve doğusunda etkili olacak. İstanbul dahil Cuma ve Cumartesi günü kar görebilirdik. Ayın on birinci günü Doğu Anadolu'da yağmur yağar. Ayın 12'sinde mevcut değil ancak bu sistem ayın 12'si öğleden sonra gelecek.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün 18 il için sarı kod alarmı verdi.

Sarı alarm kodu verilen iller şöyle: Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Edirne, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Yalova

TRAKYA'DA KAR YAĞIŞI VE KUVVETLİ RÜZGAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) yapılan uyarının ardından Tekirdağ'da kuvvetli rüzgar hissedilirken, şehrin bazı kesimleri ile Edirne'nin Keşan ilçesinde kar yağışı başladı.

İstanbul'daki MGM Bölgesel Erken Uyarı ve Tahmin Merkezi'nden bu sabah itibarıyla Marmara bölgesinin batı ve orta kesimleri (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Yalova ve Darıca, Gebze, Çayırova, Dilovası, Körfez ve Kocaeli Karamürsel) ) İlçelerde kuzey ve kuzeydoğudan kuvvetli rüzgarların ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların (50-80 km/saat) etkili olacağı bildirildi.

Alarmın ardından Trakya bölgesinde hava sıcaklığında keskin bir düşüş yaşandı. Hava sıcaklığı Kırklareli'de -4 dereceye, Edirne'de -3 dereceye, Tekirdağ'da -1 dereceye düştü.



İstanbul'da yılın ilk kar yağışı Prof. Dr. Orhan Şen'den yeni tahmin... Bu tarihten itibaren şehir genelinde yürürlüğe girecek

Tekirdağ'da kuvvetli rüzgar esiyor, yüksek kesimlerde hafif kar yağışı başladı. Hızı saatte 60 kilometreye varan fırtına nedeniyle Çorlu Atatürk Havalimanı'nda planlanan eğitim uçuşları iptal edildi. Fırtına nedeniyle Tekirdağ ve Marmaraereğlisi ilçelerindeki balıkçılar denize çıkamadı.

Tekirdağ merkez ve Çorlu ilçemizde sabah saatlerinde kar yağışı başladı. Bazı yerler beyaza bürünse de önümüzdeki saatlerde kar yağışında artış bekleniyor.

İstanbul'da yılın ilk kar yağışı Prof. Dr. Orhan Şenden'in yeni tahmini... Bu tarihte kent genelinde geçerli olacak



KEŞAN BEYAZA BÜRÜNDÜ

Edirne'nin Keşan ilçesinde de kar yağışı yoğundu. Yağmurla birlikte araçlar, çatılar ve zeminler beyaza büründü. Sıcaklığın 0 dereceye kadar düştüğü Keşan'da kar, kar fırtınası şeklinde etkisini sürdürüyor. Kar nedeniyle bazı vatandaşlar şemsiyelerle dışarı çıktı, çocuklar ise kartopu oynadı. Kar yağışı nedeniyle trafikte sürücüler ilerlemekte zorlandı. Keşan Belediyesi ekipleri, yoğun yağış alan bölgelerde tuzlama çalışması yapıyor.


ÜLKEMİZDE HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre önümüzdeki 24 saat ülkemiz genelinde parçalı bulutlu ve sağanak yağışlı; Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak şeklindedir; Batı Trakya ve Güney Marmara, Kuzey ve Doğu İç Ege ve İç Anadolu, Karadeniz hinterlandı ve Doğu Anadolu'da karla karışık yağmur ve kar yağışının görüleceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI: Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının batı ve orta kesimlerde önemli ölçüde (6-12 derece) düşmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Rüzgar kuzey ve batı kesimlerde genellikle kuzeyden, güney ve doğu kesimlerde güneyden zayıf, bazen orta kuvvette esecek; Kuzeydoğudan Marmara'ya ve muhtemelen Kuzey Ege'ye kuvvetli, zaman zaman fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

UYARILAR

Son değerlendirmelere göre; Yurdun batı kesimlerinde Muğla ve Çanakkale çevresi, İzmir ve Manisa'nın kuzey ve batısı, Balıkesir'in güney ve batısı ile kıyı kesimlerinde şiddetli (21-50 kg/m2) yağışlar gözleniyor.

Aydın ilçeleri ve Muğla'nın kıyı kesimlerinde kuvvetli (51-75 kg/m2) olması bekleniyor. Öğle saatlerinden sonra sıcaklıkların azalmasıyla birlikte genel olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış, Manisa ve Balıkesir'in üst kesimleri (1000 m üstü) ile Çanakkale'nin üst kesimlerinde sel, su baskını, yıldırım ve sağanak yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Kıyı kesimlerde meydana gelirler, bu nedenle kar yağışı beklenen bölgenin kuzey ve iç kesimlerinde kasırga, yerel dolu ve kuvvetli rüzgarlarla birlikte tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmak gerekiyor.

Son değerlendirmelere göre; Batı Akdeniz, Antalya'nın doğusu, Isparta'nın güneyi ve Burdur'un doğu ilçelerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlar; Doğu Akdeniz'de görülen sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışların, Adana ili genelinde öğle saatlerinden sonra Mersin'in doğu çevreleri ve Hatay'ın kıyı kesimlerinde kuvvetli (21-60 kg/m2), su baskını, su baskını, yıldırım, heyelan olması bekleniyor. Kıyı bölgelerinde hortum riski, yerel dolu fırtınası, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalındığında dikkatli ve dikkatli olunması gerekiyor.



KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Son değerlendirmelere göre; Rüzgârın bu sabahtan itibaren Batı Marmara ile Ege Denizi'nin kuzey kıyılarında kuzey ve kuzeydoğudan kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esmesi beklendiğinden, bu gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını rica ederiz. düşen ağaçlar ve direkler, uçan çatılar ve ulaşım kesintileri gibi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı 5 günlük hava tahmin haritası şöyle:

Kaynak: HÜRRiYET