TBMM'de kabul gören Irak-Suriye tezkeresindeki 'yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması' maddesinin büyük gerginliğe sebep oldu. CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu “Yurdumuzda yabancı asker istemiyoruz. Bu vatanımıza ihanettir” diyerek ifade etti. Bu 'yabancı asker'lerin kim oldukları belirsiz. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım AKP'nin tezkeresindeki yabancı silahlı kuvvetlerin 19 senedir Türkiye'de bulunduğunu iddia edildi.

Yalım “2004 yılından bu yana 20 Türk Adası ve 2 Türk kayalığını işgal eden Yunanistan, adalarımızda 8 kara üssü, 4 deniz üssü ve 2 helikopter üssü olmak üzere 14 Yunan Askeri Üssü kurdu. Yunan Silahlı Kuvvetleri'ne ait 8 piyade taburu görev kuvveti ile taburlarda görevli 6 bin silahlı Yunan askeri Muğla, İzmir ve Aydın sınırlarında adalarımızda faaliyetlerini sürdürüyor”diyerek konuştu.

Türkiye'nin genç nüfusu 20 AB ülkesini geçiyor Türkiye'nin genç nüfusu 20 AB ülkesini geçiyor

2014 YILINDA EKLENDİ

Yalım şu sözleride ekledi: Yunanistan, işgal ettiği adalarımıza cumhurbaşkanı, bakan, başbakan, kuvvet komutanı, genelkurmay başkanları gibi üst düzey büroktarlar ve siyasetçileri göndererek devlet uygulaması yapıyor. İlker Başbuğ zamanında 2009 ve 2010 senelerinde, Necdet Özel zamanında 2013 senesinde, Genelkurmay Başkanlığı'nın işgal edilen adalarımızın boşaltılması için teklifi AKP hükümetleri kabul etmedi. İşgalin son bulması için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne direktif verilmedi. Erdoğan 3 Eylül 2022 yılında yaptığı açıklamada adalarımızın Yunanistan tarafından işgal edildiğini kabul etti. 2007 yılında Irak tezkeresinde yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulması maddesi de bulunmuyordu. 2012 yılında Suriye tezkeresinde de dahil değildi. Fakat 2014 yılında Irak ve Suriye tezkeresine yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulması maddesi dahil edildi. AKP ve Erdoğan hükümetleri bu yöntemle Türkiye'de olan Yunan Silahlı Kuvvetleri unsurlarına meşruiyet kazandırmaya çalışmakta. Tezkeredeki yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulması maddesi Suriye'ye yönelik harekât ihtiyacı olmayıp Türkiye'deki Yunan işgaline meşruiyet kazandırmaya çalışmaktır. (sözcü)

Editör: Haber Merkezi