Soğuk, gri bulutlar ve yağmur... Son zamanlarda pek çok kişi, kış aylarının bu eşsiz atmosferinde, depresyona girdiğini bilmeden, farklı bir ruh halinde hissettiğini söylüyor. Uzmanlar bu dönemde mevsimsel depresyonun arttığına dikkat çekiyor.

Mevsimsel depresyon, kişinin geçici bir mevsim değişikliğine verdiği fizyolojik tepkiye bağlı olan depresyon türlerinden biri olarak biliniyor.

Bu tür depresyonların çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında meydana geldiği görülmektedir. Bahçelievler Memorial Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü Uzmanı Dr. PS. Deniz Mutlu mevsimsel depresyon hakkında bilgi verdi.

Kışın halsizlik depresyon belirtisi olabilir

Kanseri 7 yıl önceden tespit edebilir! Kanseri 7 yıl önceden tespit edebilir!


Mevsimsel depresyonu olan bir kişide bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler kişinin depresyonda olduğunu, kendisiyle ve çevreyle bağının zayıfladığını gösterir.

  • Günlük hayata konsantre olamama,
  • Devam eden zayıflık hissi,
  • Daha fazla yeme ihtiyacı,
  • Gün içinde artan uyuşukluk,
  • Uyuma ve uyanma zorluğu,
  • Olumsuz düşüncelere takılıp kalmak,
  • En basit görevleri bile yerine getirmede zorluk,
  • Kilo sorunları,
  • Sosyal aktivitelerin yetersizliği,

Bu gibi belirtiler görüldüğünde kişinin mevsimsel depresyon yaşadığı düşünülebilir.

Bütün bunlar her sonbaharda kendini gösteriyorsa kronik mevsimsel duygudurum bozukluğunun var olduğu söylenebilir.

Mevsimsel depresyon, kalıcı depresyondan farklı olarak mevsim koşullarının getirdiği kısıtlamalar ortadan kalktığında ortadan kalkar. Ancak yılda 6 ay süren bir depresyon kişinin günlük enerjisini düşürüp genel olarak yaşam akışını olumsuz etkiler, bu nedenle psikoterapi ve psikiyatrik destek alınması önerilir.

Mevsimsel depresyon bilişsel davranışçı terapiyle tedavi edilebilir


Mevsimsel depresyon tedavisinde antidepresanlar, D vitamini takviyeleri, ışık (fototerapi) ve bilişsel davranışçı terapi kullanılmaktadır.

Klinik psikolojinin ilgi alanlarından biri olan bilişsel-davranışçı terapi, mevsimsel depresyonun tedavisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöntemde bireyin işlevsellik düzeyini düşüren olumsuz düşünce kanallarının azaltılması ve düşünce süreçlerinin gerçekçi ve işlevsel bir düzeye getirilmesiyle düşüncede değişiklik sağlanır.

Bilimsel araştırmalar sonucunda insanların farkındalık arttıkça depresyonla mücadele mekanizmalarının güçlendiği ve buna paralel olarak günlük işlevsellik düzeylerinin de arttığı gösterilmiştir.

Tüm psikiyatrik hastalıklarda olduğu gibi mevsimsel depresyonun tedavisi de bireyin yaşamının birçok alanına müdahaleyi gerektirir. Bu nedenle mevsimsel depresyonda bütünsel bir yaklaşım önemlidir. Bu durum insan doğasının benzersiz ve karmaşık yapısıyla bağlantılıdır.

Kaynak: MEMORİAL