Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı! Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı!

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların yanı sıra benzin ve motorin fiyatlarında indirim ve artış haberleri vatandaşları akaryakıt fiyatlarını yakından takip etmeye yöneltiyor.

Son bilgilere göre dizel grubunda gece yarısından itibaren 1,21 TL indirim yapılması bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NE KADAR?

Akaryakıt istasyonlarındaki güncel fiyatlara baktığınızda İstanbul'da ortalama benzinin litre fiyatının 41,22 TL, motorinin litre fiyatının ise 44,3 TL olduğunu görürsünüz.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?


Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde birçok faktör etkilidir. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken rafineri fiyat vergisi istisnasına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV'siz rafineri satış fiyatı hesaplanıyor.

Vergisiz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz ürünlerinin Akdeniz-İtalya piyasasında yayınlanan günlük CIF fiyatları ile 2015 yılı günlük döviz kuru baz alınarak fiyat değişiminde belirli bir farkla vergisiz rafinerinin maksimum satış fiyatı elde edilir. 

Bu süreçte uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar, döviz kurlarındaki değişimler ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde belirleyici faktörler olarak kayıt altına alınmaktadır.

Kaynak: karar