Türkiye'de ilaç krizi giderek büyüyor. İsviçre merkezli ilaç devi Novartis, ecza depolarına gönderdiği yazılı açıklama ile koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi gibi kritik 14 ilacın satışını tamamen durdurduğunu duyurdu.

Şirket yetkilileri, açıklamada yüksek kur farkını gerekçe olarak belirtirken, ilaçların stoklarının bulunmadığı için taleplerin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacağını ifade etti.

Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı! Uzmanlar altın fiyatlarının mayıs sonrası akıbetini açıkladı!

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız" dedi.

Güner, ekonomik koşullar ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Bu kararın 9 ay önce Sağlık Bakanlığı'na bildirildiği, ancak herhangi bir önlem alınmaması dikkat çekiyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, satışı durdurulan ilaçlar arasında Türkiye'de eşdeğeri olmayanların bulunduğuna dikkat çekerek, hastalar için ciddi bir riskin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Özcan ayrıca, ilaç firmalarının zam taleplerine karşılık bulamaması ve ödeme vadelerinin kısaltılması nedeniyle ilaç temininin zorlaştığını belirtti.

Euro kurundaki yükselişle birlikte ilaç fiyatlarının uygun olmadığını ifade eden Özcan, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti

Kaynak: sözcü