Prof. Dr. Naci Görür'den, 4 il için korkutan açıklama: Sıkışma depremlere neden olabilir

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgesiyle ilgili gelen sorulara sosyal medya hesabından madde madde yanıt verdi. Bitlis Zagros Sütur Zonu'na dikkat çeken Görür; burada yaşanacak bir sıkışmanın Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari, Yüksekova bölgelerinde depremlere neden olabileceğini ifade etti.

Tüm Türkiye'yi yasa boğan 7.7 ve 7.6'lık 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki sismit hareketlilik devam ederken yurttaşların tedirginliği sona ermedi. Birçok fay hattının bulunduğu bölge ve diğer yerler hakkında kendisine gelen soruları yanıtlayan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 4 ile dikkat çekti.

İşte Görür'ün o açıklaması:

"Bugün tüm deprem bölgesi ile bir sohbet yapacağım. Doğal olarak bu sohbet sorunları genel olarak irdeleyecek;

1- Bölgedeki tüm vatandaşlarımın Kurban Bayramını kutluyorum. Bu bayram yüreğimizi kararttı. Ölen canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

2- Hatay’dan Adıyaman’a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz. Bu bölgede bundan sonra kırılmamış kimi faylar görece küçük depremler üretebilir, artçı depremler olur. Artçı depremler daha bir sene sürer ve gittikçe büyüklük ve sıklıkları azalır.

3- 6 Şubat depremleri özellikle 2 fay sistemine enerji transfer etmiş olabilir. Bunlar Adana Havzasına doğru saçılarak inen Doğu Anadolu Fay Sistemi ile Malatya’nın batısında Doğanşehir-Kepez-Başkavak- Kemaliye istikametinde uzanan Malatya Fay Sistemidir.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi

4- 6 Şubat depremi ile Arap Levhası kuzeye doğru itilmiş olabilir. Bu itilme Adıyaman-Diyarbakır-Siirt-Hakkari-Yüksekova Levha sınırında (Bitlis-Zagros Süturu) sıkışma sonucu depremlere neden olabilir.

5- Bu yazdıklarım genel bir bilgidir. Sizlerde farkındalık yaratmak içindir. Yoksa kesin olarak şu olacak bu olacak demek değildir.

6- Bu yazdıklarım halktan ziyade yerel yönetimler içindir. Depremde tek yapacağımız iş acil müdahale ve halka destek değildir. En önemli iş yerleşim alanlarımızı deprem dirençli yapmaktır. Bunu merkezi yönetim ve halkla birlikte hızla yapabilirsiniz.

7-Eğer yerel yönetimlerden deprem dirençli yerleşim alanları nasıl yapılır diye bir soru gelirse, en kısa zaman içerisinde o konu hakkında da tweet atacağım. Sevgiyle..."

Editör: Haber Merkezi