Akdeniz'de Denizanası Nedeniyle Yakalanan Balık Sayısı 4'te 3 Azaldı! Akdeniz'de Denizanası Nedeniyle Yakalanan Balık Sayısı 4'te 3 Azaldı!

Veriler henüz kesin olmasa da üç bilim insanı Reuters'e, iklim değişikliği ve El Nino olarak bilinen Doğu Pasifik Okyanusu'nun ısınması sayesinde Şubat ayının rekordaki en yüksek küresel ortalama sıcaklığa sahip olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Reuters haberine göre baharın erken gelmesi Japonya'dan Meksika'ya kadar çiçeklerin daha erken açmasına, Avrupa'daki kayak pistlerinin karsız kalmasına ve sıcaklıkların 38 derece artmasına neden oldu. Bilim insanları şubat ayında sıcaklık rekorunun kırıldığını söyledi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Şubat ayında kaydedilen doğrulanmış verilerin 14 Mart'ta yayınlanacağını söyledi.

AĞAÇLAR ERKEN ÇİÇEK AÇTI

NOAA atmosfer bilimcisi Karin Gleason, geçen hafta Kuzey Yarımküre'deki rekor sıcaklıkların "baharın daha çabuk geleceği" anlamına geldiğini söyledi. Gleason, "Dün Kuzey Carolina'nın doğu kesimindeydim ve ağaçların tamamen çiçek açmış olduğunu gördüm. Aylardan Şubat. Bu gerçekten tuhaf görünüyor" dedi.

Tokyo'da insanlar normalden yaklaşık bir ay önce açan pembe kiraz çiçeklerinin fotoğraflarını da çekti. Normalde mart ayının sonunda çiçek açan jakarandalar, Ocak ayından bu yana Meksika şehrini mor çiçeklerle dolduruyor.

ABD'de sıcaklıklar bu hafta normalin 22 santigrat derece üzerindeydi ve Teksas'ın Killeen şehri 38 santigrat derece rekor kırdı.

Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden fizikçi Anders Levermann, küresel ısınmadan kaynaklanan ilave ısının küresel sistemlere zarar vererek kutuplardaki ve dağlardaki buzulların erimesine ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

NOAA'dan Gleaso, 2024'ün en sıcak yıl olarak 2023'ün rekorunu geçme ihtimalinin %22 olduğunu söyledi ve ilk beşte yer alma ihtimalinin %99 olduğunu öngörüyor.

Kaynak: karar