Türk jinekolojik onkologlar Behzat Can ve Sedat Akgöl dünyada rahim kanserinde en az takip edilen ameliyatı gerçekleştirdi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nin ek binası olan Çocuk ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan ekibin cerrahi başarısı, Avrupa'nın en büyük jinekolojik onkoloji dergisi olan Uluslararası Jinekolojik Kanser Dergisi'nde yayımlandı.

Uzmanlardan Behzat Can, meslektaşı Akgöl'ün desteğiyle rahim kanseri ameliyatının dünyada en az izli yöntemle (V-NOTES) yapıldığını söyledi. Yeni yöntemle hastanın 24 saat içinde ayağa kalktığını belirten Can, şöyle konuştu: “Son 5-6 yılda dünyada çok nadir yapılan kanser evreleme ameliyatları çok daha erken aşamadaydı.

Tüm dünyada kullanılan yöntem, lenf düğümlerini boyayarak tek bir lenf düğümünü çıkarmaktı. Kliniğimizdeki jinekolojik onkoloji ekibi olarak bunu geliştirebileceğimizi düşündük. Ekip olarak bu müdahalelere başladığımızda daha ileri gidebiliriz diye düşündük. Önce operasyonu tasarlıyoruz, ardından başarıyla uyguluyoruz.

DSÖ'den Kovid-19 Açıklaması: Hayatımızı 2 yıl kısalttı DSÖ'den Kovid-19 Açıklaması: Hayatımızı 2 yıl kısalttı

"Hocam Sedat beni bunu yapmaya teşvik etti, ben de bunu bir sonraki aşamaya taşıdım ve başarıyla uyguladım" dedi.

Rahim kanserinde kanserin ilk metastaz yaptığı yer olan büyük damarların etrafındaki lenf bezlerini V-NOTES adı verilen yöntemle vajinal yolla çıkarmayı başardıklarını belirten Can, şöyle konuştu: “Kan damarlarının etrafındaki lenf bezlerini tamamen çıkardık. büyük gemiler. gözlük. İleri kanser ameliyatlarında karın yan duvarından sadece 2 santimetrelik bir kesi ile sol böbrek toplardamarına kadar tüm lenf bezlerini çıkarıyoruz.

Bu yöntem dünyanın en az iz bırakan rahim kanseri evreleme ameliyatı olarak literatüre girmiştir. Erken evre rahim kanserinde ameliyatı karında herhangi bir iz bırakmadan gerçekleştiriyoruz. "Bu yöntemle hasta daha önce yaklaşık 1 hafta 10 gün hastanede ağrılı bir iyileşme süreci yaşarken, bu yöntem sayesinde hasta neredeyse hiç ağrı hissetmeden ve hiçbir şey yapmadan 24 saat sonra evine taburcu edilebiliyor. onların işi. /sosyal çalışmaları" dedi.

53 VAKAYA BAŞARIYLA UYGULANDI

Aşağıdaki ayrıntıları sağlayabilir:

“Bu yöntem bize şu şekilde geldi; Dünya çapında 7 vakalık bir seri var. Bu 7 vakalık seride kasık bölgesinden boyama yöntemiyle sadece bir lenf nodu çıkarıldı. Bu yöntemi Türkiye'de uyguladığımızda şunu düşündük: Neden ileri evre hastalara da uygulayıp tüm lenf bezlerini çıkarmayalım? Bunu sentinel lenf nodu için yaptığımızda daha fazlasını yapabileceğimizi düşündük ve yaptık. İlk vakamız başarılıydı. Daha sonra bunları tekrarlıyoruz.

Böbrek damarına kadar ilk ameliyat eden bizdik. Bu yöntemle yaklaşık 10 vakanın ameliyatını gerçekleştirdik. Ancak erken evre endometrium kanseri vakalarımızın yaklaşık 53'üne karında kesi yapmadan V-NOTES ile sentinel lenf vücut uygulamasını uyguladık. "53 vaka şu anda dünyadaki en büyük vaka yükünü oluşturuyor."

Kaynak: karar