TÜİK, Aralık ayında aylık enflasyonu ise yüzde 1,18 olarak açıkladı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 79,83 ile konut oldu.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise enflasyon yüzde 77,87 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65,2 olarak açıklanmıştı.

Reuters ajansının yaptığı ankete göre enflasyonun baz etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstermesi ve yüzde 66,8 olarak gelmesi bekleniyordu.

Aralık'ta yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 51,93 olarak gerçekleşti. 

Öncü göstergelerde de baz etkisi görülmüştü

Aralık ayında öncü göstergelerden gelen sinyaller de enflasyonda baz etkisini göstermişti.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre İstanbul’da perakende fiyatlar Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 92,97 oranında arttı.

Benzer eğilim Türk-İş'in gıda enflasyon oranlarında da görüldü.

Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Aralık 2022 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarında bir önceki aya göre yüzde 4,41 oranında, son 12 ayda yüzde 98,41 oranında artış gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedeceklerdir" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 1

KKM'de büyük çözülme: TL mevduat payı artıyor KKM'de büyük çözülme: TL mevduat payı artıyor

Fiyat artışlarına yönelik aldığımız önlemler ve ücretlerde yapılan iyileştirmelerle, vatandaşlarımızın alım güçlerini koruduk. TEM çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedeceklerdir.

— Dr.Nureddin NEBATİ
Editör: Haber Merkezi