BATUHAN SERİM

ALİ SELİM YAMANLI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile uluslararası kuruluşların yıllık toplantılarına katılmak üzere geçen haftalarda ABD'ye yaptığı ziyarette The Wall Street Journal gazetesine röportaj verdi.

Hükümetin ekonomik vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nebati, “Bunun biraz acı verici bir şekilde geçeceğini hesaplamıştık. Acının şiddetini artıran şey savaş oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Biz de İstanbul Mecidiyeköy’de yurttaşlara mikrofon uzattık, “Nebati ve ekonomi kurmaylarının uyguladığı yeni ekonomi modeli çok mu sıkıntı yarattı az mı?” diye sorduk.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

“HİÇBİR YARAYA MERHEM OLMUYOR”

Ali Rıza Türker: “Ekonomi Bakanı devamlı konuşuyor ama hiçbir yaraya merhem olmuyor. Enflasyon almış başını gidiyor. Avrupa’da istatistikleri sarsan bir Türkiye var bu anlamda. İşsizlik, enflasyon ve dolayısıyla pahalılık, özellikle sabit gelirlinin alım gücünün düşük olması gerçekten bizi çok üzüyor. Maliye Bakanını tercüme etmek çok zor, anlaşılmamak adına görevlendirilmiş gibi. Geçen bir yılda ekonomim kötüye gitti.”

Ali Rıza Türker

“HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR”

İsmail Kural: “Çok fazla can acıttı, çalışan ve yeni baba olacak biri olarak söylüyorum, kendi masraflarımdan çok bebeğin masraflarını düşünüyorum. Eskiden bir kişi birden fazla kişiye bakarken şimdi eşimle beraber ‘Çocuğumuza nasıl bakacağız?’ diye düşünüyoruz. Bu durum gerçekten çok üzücü. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor, keşke geçen sene evlenseydim, araba alsaydım, ev alsaydım bir şeylere yeltenseydim diyorum. Şu an her şey hayal, çocuk için eşya almaya bile hayal olarak bakıyorum. Şimdiden çocuğumun ilerideki eşyalarını almaya çalışıyorum çünkü her şey daha zor olacak, bebek bezini bile şu an dolaplara dizdim.”

“BİZİ KANDIRIYOR”

Şevki Dedezade: “Çok can acıttı, ekonomi bakanı rol yapıyor, bizi kandırıyor. Ekonomi gittikçe kötüye gidiyor, daha da kötüye gidecek gibi. Yeni model başarılı olmaz, sistemin ve hükümetin değişmesi lazım ondan sonra daha iyiye gider.”

“AK PARTİ GELDİĞİNDEN BERİ EKONOMİ İYİYE GİTMEDİ”

Taner Öktem: “Bir şeyler deniyorlar kendilerince ama halkın canını yaktı, yakmaya da devam ediyor. İzlenen ekonomi politikalarını yanlış buluyorum, dünyaya meydan okuma var. Kimsenin denemediği, yapılması imkansız olan şeyleri deniyorlar. Ne kadar yapabilecekler bilmiyorum. Geçen sene ekonomi daha iyiydi, AK Parti geldiğinden bir iyileşme, ekonomi anlamında iyi bir atılım kesinlikle yok.”

Taner Öktem

“CAN ACITMAYA DEVAM EDİYOR”

Sedat Fidan: “Her zaman canımızı acıtmıştı, acıtmaya devam ediyor. Maliye Bakanı kendi tarafına göre karar alıyor, vatandaşa göre değil. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 90 oranında bir fark var… Daha kötüyüz. Düzelecek gibi durmuyor, ışık görmüyorum.”

“MAAŞLARA ZAM GELİYOR AMA O ORANDA HER ŞEY ARTIYOR”

Ayten Akpınar: “Acıttı tabii ki çok zor durumdayız. Ekonomi çok kötü, alım gücümde düşüş var. Maaşlara zam geliyor ama o oranda her şeyin fiyatı artıyor… İnşallah düzelecek.”

Ayten Akpınar

“NEBATİ BAKAN DEĞİL BÜROKRAT”

Ahmet Çetinkaya: “Yeni ekonomi modeli biraz fazla hata verdi. Sorun yapının geneli ile alakalı. Türkiye’nin genelinde bir adaletsizlik, liyakatsizlik, toplumda kutuplaşma var. Ekonomi konusunda Türkiye’de bir güvensizlik var en kötüsü de umutsuzluk var. Nebati bir bakan gibi değil, bürokrat gibi çalışıyor. Bizim ekonomi bakanımız yok, ekonomi bürokratımız var. Merkez Bankası başkanı 2 yıl önce görevden alındığından beri uluslararası camiada bir güvensizlik var.”

“HER ŞEYE YÜZDE 200 ZAM GELDİ”

Basri Genç: “Çok acıttı, her şeye yüzde 200 zam geldi. Ben yeni mezunum her şey benim için lüks. Geçen sene ile bu sene arasında dağlar kadar fark var, hiçbir ışık görmüyorum. Ne zaman batacağız? Ne zaman geri çıkacağız? Merakla bekliyorum.”

Diyarbakır'da Hastane Bahçesinde Kavga: 2'si Güvenlik Görevlisi Olmak Üzere 8 Yaralı Diyarbakır'da Hastane Bahçesinde Kavga: 2'si Güvenlik Görevlisi Olmak Üzere 8 Yaralı

Basri Genç

“HER DEĞİŞİM ACI İSTER”

Hakan Bey: “Her değişim biraz acı istiyor, ben iyi olacağını düşünüyorum. Bence en fazla bir yıl içinde sonuç alınır hatta daha bile kısa. Herkesin yaptığının tersini yapıyor bu da bir mantıktır. Evet çok zor, çok pahalı ama ben iyi olacağını düşünüyorum. Ben 58 yaşımdayım ekonomi de hiçbir zaman bir fark görmedim.”

“KENDİLERİ BİLE İYİ BULMUYOR”

İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Çok can acıttı, ekonomi poltikalarını kendileri bile iyi bulmuyor. Dünya’daki modelleri değil de neden böyle bir ucube model uyguluyorlar çok ilginç. Bir senedir ekonomim geriledi, bu yönetimle devam edilirse herhangi bir ışık görmüyorum. Ancak 6’lı masa gelirse ışık oluşacak.”

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi