X hastalığı nedir?

X hastalığı bir hastalık değildir. Gelecekte pandemilere neden olma potansiyeline sahip olduğu varsayılan patojene verilen geçici bir isimdir. X hastalığı terimiyle ilişkilendirilen patojenin Kovid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceği ve küresel bir salgına neden olabileceği yönünde korkular var.

2022 yılında DSÖ, daha fazla araştırılması gereken öncelikli patojenlerin bir listesini oluşturmak için 25 virüs ve bakteri ailesini incelemek üzere 300'den fazla bilim insanını bir araya getirdi ve bir liste oluşturmaya karar verdi. Bu liste, "ciddi bir uluslararası salgına" neden olabilecek bilinmeyen bir patojeni ifade eden Hastalık X'i içeriyordu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, gizemli hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

DSÖ bu patojenlerin takibi için salgın araştırma ve geliştirme projesi yürütüyor ve bu araştırma ve geliştirme projesine göre patojenler ve virüsler de listesinde yer alıyor.

Mevcut WHO listesinde bulunan patojenler şunlardır:

Uzmanlar Uyardı: Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için bunu yapmayın! Uzmanlar Uyardı: Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için bunu yapmayın!
  • koronavirüs
  • Ebola ve Marburg virüsü
  • Kırım-Kongo kanamalı ateşi
  • Lassa ateşi
  • zika virüsü
  • MERS ve SARS
  • Nipah virüsü
  • Rift Vadisi Ateşi

X hastalığına ne sebep olur?

Her ne kadar hastalık Bu nedenle X hastalığı olarak adlandırılan terim gerçek bir hastalık olmadığı için nedeni konusunda kesin bir cevap bulunmamaktadır.


Ayrıca çalışmalarda X hastalığının gerçek bir hastalık olarak kabul edilmesi durumunda olası bir üst solunum yolu virüsü olabileceği yönünde görüşler yer almaktadır.

X hastalığı semptom da gösterebilen bir hastalık değil çünkü böyle bir hastalık henüz mevcut değil. Gelecekte salgına yol açabilecek X hastalığının belirtilerini önceden tahmin etmek mümkün değil.


X hastalığı ne anlama geliyor?


X hastalığı, bilinmeyen bir patojenin gelecekte neden olacağı varsayılan, küresel mikrobiyal tehdit ve salgın riski barındıran hastalık için kullanılan sembolik, geçici bir isimdir.

X gerçek bir hastalık mı?

Hastalık X gerçek bir hastalık değildir. Gelecekte bir salgına neden olacağına inanılan varsayımsal bir hastalık tehdidi.

X hastalığı insanlarda görüldü mü?


DSÖ tarafından, önlem alınması gereken potansiyel bir hastalık olarak açıklanan X hastalığı, hayvanlarda dolaşımda olduğu kabul edilse de henüz insanlarda görüldüğü doğrulanmamıştır.


X hastalığıyla ilgili endişe duyulmalı mı?

Hastalık X, gelecekte meydana gelebilecek potansiyel bir salgını belirten sembolik bir isim olduğundan henüz hastalık kategorisinde yer almamaktadır. Bu nedenle sanki bir hastalık varmış da ona yakalanma riskiyle karşı karşıyaymışsınız gibi endişelenmemelisiniz.

Kaynak: MEMORİAL