Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje ile otizm spektrum bozukluğunun erken teşhis edilmesi amaçlanıyor. Bu yapay zeka destekli projede, çocukların göz bebekleri bilgisayar tarafından izlenerek 18 aylık dönemde otizm tanısının konulması amaçlanıyor.

Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü, Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Pamukkale Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi'nin iş birliğiyle geliştirilen bir proje, otizm spektrum bozukluğunun erken teşhis edilmesine yönelik çalışmalara odaklanıyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede, otizmin ilk yıllarda görsel dikkat ve açıklanabilir yapay zeka teknolojileri kullanılarak tanılanması hedefleniyor.

Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor

"ERKEN MÜDAHALEYE OLAN YANITLAR KAÇIRIYORUZ"

Proje yürütücüsü olan Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selda Özdemir, son yıllarda otizmin erken tanısına yönelik araştırmalarda artış olduğunu belirtiyor. Özdemir, otizm bozukluğunun dünya genelinde artan sıklığına rağmen, maalesef otizmli çocukların genellikle geç yaşlarda tanı aldığını ifade ediyor. Bu durumda, otizmli çocukların en etkili değişim dönemlerini ve erken müdahaleye olan yanıtlarını kaçırdığımızı vurguluyor.(Karar)

Editör: Haber Merkezi