12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla uyarı KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre, sıklıkla virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların neden olduğu akciğer enfeksiyonlarıdır.

Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Özellikle 5 yaş altında ve 50 yaş üzerindeki açıklıklarda ve kronik hastalıklarda geniş seyir şiddetli ve zayıflıyor.

Alkol, günlük kullanım ve sigara kullanımı zatürreden ölümlerin miktarı artırılıyor.

Kovid-19 salgını sırasında ölümlerin çoğu zatürreden meydana geldi.

Pnömoni önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Risk altında gruplara yıllık grip aşıları, 13 ve 23 valanlı pnömokok aşıları ve hemofili influenza B aşıları yapılıyor” dedi. öğretmen Dr. Özlü, erken teşhisin önemini vurgulayarak şunları söyledi:

Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor

"Zatürre belirtileri arasında ateş, üşüme, ağlama, gürültü, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrısı, siyanoz, hızlı nefes alma ve kalp atışı, titreme, halsizlik, halsizlik, bazen mide hareketleri ve ishal gibi bireysel yer alır."

Zatürre tedavi edilebilir bir semptomdur. . Bu tür olayların ortaya çıkması durumunda, bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak, erken tanı koyma ve sürekli iyileştirme başlatma, sıcaklık ve hız için çok önemlidir. Yoğun bakımın dağıtılması vakalarının yaklaşık yüzde 20 ila 40'ı ölümle sonuçlanıyor.(karar)

Editör: Haber Merkezi