Türk Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi, tuz stresine maruz kalan bitkiler üzerinde yapılacak çalışma olacak. Deneyde farklı bitki türlerinin tuz stresine verdikleri tepkiler karşılaştırılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı! Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı!



TUZ STRESİNE MARUZ KALAN BİTKİLERİ İNCELEYECEKLER


Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya hesabında yer alan paylaşıma göre Gezeravcı, Türk Uzay Bilim Misyonu'nda çalışmaya başladı.

Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi, tuz stresine maruz kalan bazı bitkilerin incelenmesi olarak belirlendi.


3 ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİN PROJE YÖNETİCİSİ


Ege Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Barış Uzilday'ın proje direktörlüğünü üstlendiği deneyin adı, "Ekstrem halofit Schrenkiella Parvula'nın uzay ortamında tuz stresine verdiği tepkilerin araştırılması" olarak açıklandı.

FİZYOLOJİK VE MOLEKÜLER YANITLAR KARŞILAŞTIRILACAK


Deney ile uzayda ve Dünya'da yetişen ve tuz stresine maruz kalan "A. thaliana" ve "Schrenkiella parvula" bitkilerinin transkriptomu ve glikofitik bitkilerin bazı fizyolojik tepkileri yeni nesil dizileme (RNA-seq) yöntemiyle ortaya çıkarıldı.

Halofiller. Mikro yerçekiminde tuz stresine karşı tepkiler tespit edildi ve moleküler tepkileri karşılaştırmayı amaçlıyoruz.

Kaynak: HABERLER.COM