Üsküdar'da bir taksi şoförü İETT şoförüne saldırdı Üsküdar'da bir taksi şoförü İETT şoförüne saldırdı

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, taksi ücretleri, QR kodlu plaka zorunluluğu ve hacklenen ulaşımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'İZMİR'DE TAKSİYE ZAM YOK'

İzmir'de taksi ücretlerine ilişkin konuşan Başkan Anık, şunları söyledi: “Son dönemde özellikle asgari ücrete ya da akaryakıta bir artış olursa toplu taşıma ve ücretlerinde de mutlaka bir artış olacaktır. İstanbul anladı, diğer iller anladı. İzmir gibi bizim de şu anda böyle bir düşüncemiz yok; Çünkü zaten belli bir fiyata taşıyoruz. Akaryakıt fiyatlarında yeterli artış sağlanamadı. Sadece asgari ücrete zam yapmayacağız. Hem vatandaşlarımızı hem de esnafımızı düşünmeliyiz. "Petrol biraz daha yükselse geleceğe dair bir şeyler yapabilirdik ama şu anda İzmir'de taksi ücretlerinde bir artış yok." söz konusu.

'ARAÇ SAHİBİ VE İNSANLARIN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

1 Ocak 2024'ten itibaren yayımlanan yeni yönetmeliğe göre tüm kayıtlı araçlarda QR kodlu plaka zorunluluğunu değerlendiren Başkan Anık, şunları söyledi: “Bundan sonra tüm plakalara numara verilecek; Yani trafik polisi yanınıza gelip aracınızın QR kodunun fotoğrafını çektiğinde; Arabanın kime ait olduğunu, ne olduğunu, modelini, her şeyi öğrenin. Artık Türkiye'de her arabanın hangi plakaya sahip olduğunu görebileceksiniz. Eskiden bir arabanın plakası düştüğünde trafiğe çıkıp değiştirirdiniz. Şimdi notere gideceksin. Bir ücret ödersiniz. Oradan referans numarasını alacaksınız. Sonra gideceksin ve onu senden alacaklar. Elbette bu güvenlik açısından çok güzel bir şey. Bu Türkiye'nin her yerinde olacak. Türkiye'de 5-10 milyon araca plaka montajı tamamlandığında polis hangi aracın hangi plakaya sahip olduğunu görebilecek. Bu vatandaşların, araç sahibinin ve halkın güvenliği açısından önemli” dedi. dedi.

'İKİZ PLAKANIN ÖNÜNE GEÇECEKTİR'

Anık sözlerine şöyle devam etti: “Bu çalışmalar kesinlikle çift plakanın önüne geçecektir. Hem ticari hem de özel olarak; Yani araba aldıysanız, bir iş yapıyorsunuz, bir tane daha alıp aynı plakayı koyayım diyebilirsiniz. Ticari araçlarda bu oluyor, büyükşehirlerde de oluyor, görüyoruz. Bu çalışma şunu engelleyecek; Ayrıca QR kod silinemez ve kaydedilemez.” dedi.


'EKMEKLERİMİZİN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ'

Korsan ulaşıma ilişkin açıklama yapan Başkan Anık, şunları söyledi: “Son dönemde bu korsan ulaşım özellikle İzmir ve büyükşehirlerde çok yaygınlaştı. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Ayrıca yasal düzenleme de yapılıyor. Elbette bu çok büyük bir mücadele gerektiriyor. Bunlara binmek ve seyahat etmek çok zordur. Şu anda trafik polisi bu tür araçları durdurduğunda, araçtaki yolcuya da ceza kesiliyor. Bisiklet sürmek de risklidir. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Sorunumuzu Sayın Valimize sunacağız. "Ekmeğimizin bölünmesine karşı çıkacağız" dedi.

Kaynak: KARAR