Kırım yönetiminin danışmanı Oleg Kryuçkov bugün yaptığı açıklamada, Kırım Kerç köprüsünde bir yakıt tankının yandığını, ancak nakliye kemerlerinin zarar görmediğini söyledi. Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde köprünün bir kısmının denize gömüldüğü görüldü.

Kryuçkov Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, "İlk belirlemelere göre, bölümlerden birinde bir yakıt tankı yanıyor. Nakliye kemerleri hasar görmedi. Sebepleri ve sonuçları hakkında konuşmak için henüz çok erken. Yangını söndürmek için çalışmalar devam ediyor" diye yazdı

Can kaybı var

Sputnik'in haberine göre, Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Komite, patlamada seyir halindeki bir otomobilin yolcularının öldüğünü, bir erkek ve bir kadının cesetlerinin sudan çıkarıldığını aktardı.

Yangın söndürüldü

Kırım Demiryolları (KZhD) basın servisi, bir yük treninin arka vagonunda bir yakıt tankının alev aldığını bildirdi. FKU Taman Karayolu İdaresi'nin basın servisine göre, Kırım köprüsündeki motorlu taşıt trafiği askıya alındı.

Sputnik’e konuşan Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan bir kaynak, Kırım Köprüsü üzerinde dizel yakıt taşıyan trende çıkan yangının tamamen söndürüldüğünü söyledi. Kaynak, "Kırım köprüsünde dizel yakıt taşıyan trende çıkan yangın tamamen söndürüldü. Yangın söndürme çalışmalarına 250 kişi ve 70 ekipman katıldı" dedi.

Avrupa Uyardı FELAKET Avrupa Uyardı FELAKET

Ukrayna'dan açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak, köprüdeki patlamanın bir fotoğrafıyla birlikte Twitterda, "Kırım, köprü, başlangıç. Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya'nın işgal ettiği her şey sınır dışı edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Crimea, the bridge, the beginning. Everything illegal must be destroyed, everything stolen must be returned to Ukraine, everything occupied by Russia must be expelled. pic.twitter.com/yUiSwOLlDP

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 8, 2022

'Güçlü bir yanıt verilecek'

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma Komitesi üyesi Andrey Gurulev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kırım Köprüsüne yönelik saldırıya acele etmeden güçlü bir yanıt verileceğini belirtti.

Gurulev "Kesinlikle güçlü bir yanıta ihtiyacımız var, bu yanıtı vereceğiz . Ama acele etmeden her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplamamız gerekiyor, şimdi asıl mesele duygulara teslim olmamak. Başkomutanımız dengeli ve güçlü kararlar vermesini iyi biliyor, bunu yapacak, eminim, zamanı geldi artık" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Kiev rejiminin sivil altyapının yıkımına tepkisi, onun terörist doğasını kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.

Komisyon oluşturulmasına ilişkin kararname

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Kırım Köprüsü’ndeki olayın nedenlerini belirlemek ve sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin başkanlığında hükümet komisyonu oluşturulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Komisyon, Ulaştırma Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı, İnşaat Bakanlığı, Rusya Federal Deniz Ve Nehir Taşımacılığı Ajansı, Federal Otoyol Servisi, Federal Demiryolu Taşımacılığı Ajansı, Rusya Ulusal Muhafızları, İçişleri Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi temsilcilerinin yanı sıra Krasnodar Bölgesi valisi ve Kırım Cumhuriyeti başkanından oluşuyor.

Kerç Köprüsü stratejik anlamda önemli

Kerç köprüsü hem karayolu hem de demiryolu bağlantılarını barındıran stratejik bir lojistik güzergahtır. Rusya'nın Kırım'ı ele geçirmesinden sonra inşa edilen Kerç köprüsü, 16 km uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun köprüsü olma özelliğini taşıyor. Putin 3.7 milyar dolarlık köprünün açılışını bizzat kendi kullandığı bir kamyonla yapmıştı.

Daha önce eski bir NATO komutanı, Kiev'in stratejik Kerç köprüsüne saldırabileceğini ima etmişti. General Philip Breedlove, Kerç Boğazı köprüsünün Rusya için çok önemli olduğunu, zira Rusya'nın bu köprüyü Ukrayna'ya silah göndermek için kullanabileceğini, "Kerç köprüsü meşru bir hedef. Rusların Kerç köprüsü için endişe duymaları beni hiç şaşırtmıyor. Onlar için bu köprü inanılmaz derecede önemli. Batı Ukrayna'ya Harpoon füzeleri verdiğine göre, Rusların Ukrayna tarafından köprüye bir saldırı düzenlenmesinden endişe duymaları için her türlü nedene sahip olduklarını düşünüyorum" ifadeleriyle belirtmişti.

Kaynak: halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi